Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt, nevelig en van tijd tot tijd (mot)regen.

14 november 2016 door Jannes Wiersema

40Ons land ligt tussen twee hogedrukgebieden in, een ten westen van Biskaje en een boven het grensgebied van Duitsland en Polen. Een oude zwakke frontale zone ligt nagenoeg stationair nabij onze westkust. Het hoog boven Duitsland/Polen trekt langzaam zuidoostwaarts terwijl een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan flink uitdiept en zuid van IJsland langs beweegt richting de Noorse Zee. Een bijbehorend warmtefront bereikt in de avond het westkust. De warmte zal op hoogte eerst nog langdurig over de koude plaklaag glijden waardoor we pas op dinsdag volledig in de warme sector terecht komen. In de avond bereikt het koufront het noorden van het land om dan vervolgens langzaam zuidoostwaarts over het land te trekken.

Het is bewolkt en op veel plaatsen regent of motregent het. Alleen in het (zuid)oosten is het de eerste uren nog droog. De temperatuur loopt vanmiddag uiteen van 8°C graden vlak aan zee tot 4°C in het oosten van het land. De zuidelijke wind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig of krachtig.

Weather map Waarschuwing land 0 new

Vanavond en komende nacht is het bewolkt en valt er van tijd tot tijd regen of motregen. Verder is het sterk nevelig en plaatselijk komt er mist voor. De temperatuur loopt gedurende de nacht geleidelijk verder op en wordt uiteindelijk zo’n 12°C aan zee en 7 graden in het uiterste oosten van het land. De wind is matig en komt boven land uit zuidwest, aan zee uit het westen.

Morgen overdag blijft het bewolkt en erg nevelig of mistig met af en toe regen of motregen. Het wordt zacht met temperaturen tussen de 10 en 13°C. De wind is zuidwest tot west en meest matig.

Aan de noordflank van een langgerekte gordel van hogedruk vanaf de Atlantische Oceaan tot boven Zuidwest-Europa staat er boven onze omgeving een zuidwestelijke stroming met aanvoer van zachte lucht. Het zwaartepunt van het hoog trekt zich gedurende de week terug op de Atlantische Oceaan en krijgt een uitloper richting Groenland. Tegelijkertijd zien we bij IJsland en de Noorse Zee een omvangrijk lagedrukgebied ontstaan waarvan de kern zich verplaatst naar het zeegebied tussen Schotland en Noorwegen. In de nacht naar donderdag passeert er een koufront, donderdag overdag gevolgd door een frontale golf, daarna komen we wat dieper in de polaire lucht. In het weekeinde ontstaat er een omvangrijk en diep lagedrukgebied boven de Britse Eilanden waarvan het front op zondag ons land lijkt te passeren. Vervolgens lijkt een langgolvige hoogtetrog zich rond 10° WL te nestelen. Boven onze omgeving komt dan een ZZW-lijke bovenstroming te staan waarbij het golvende polaire front bij ons in de buurt ligt.

Vooruitzichten

Wisselvallig herfstweer. Maximumtemperaturen eerst rond 12°C, later in de week weer kouder.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 21 november tot en met maandag 28 november

Waarschijnlijk een licht wisselvallig weertype met temperaturen rond het langjarig gemiddeld.

Tot en met zaterdag zie we een grote consistentie in tussen de EPS-leden, in zowel de temperatuur als windrichting zien we een relatief smal begrensde pluim. In de zachte lucht gaat de temperatuur tijdelijk naar waarden van ca. 13°C op woensdag. Later in de week komen we dieper in de polaire lucht en zien we de temperatuur weer stap terug doen. Op donderdag ligt de neerslagkans tegen de 100% aan met hoeveelheden van 5-15 mm. Vanaf donderdag zien we af en toe een 6 of 7 Bft langs de kust en de kans op zware windstoten ligt donderdag rond 40%. Vanaf zondag zien we de onzekerheid toenemen, bepalend hierin is de positie van het polaire front. Echt koud lijkt het voorlopig niet te worden, de maxima liggen vanaf het volgende weekeinde rondom het langjarig gemiddelde. De kans op vorst zien we pas aan het einde van de verwachtingsperiode toenemen naar maximaal 10%. De neerslagkansen liggen in het komende weekeinde rond de 70%, deze kans loop later in de periode terug naar ca. 40%.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn