Tuesday 21 May
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt, nevelig maar van het noorden uit zon.

19 maart 2015 door Jannes Wiersema

30Een gordel van hogedruk strekt zich uit van de Azoren tot ver over Rusland en heeft een tweetal kernen. Een ligt boven de Britse Eilanden, een ander boven het westen van Rusland. Ten oosten van ons land is een zwakke vore aanwezig, die morgen verdwijnt omdat het Russische hoog in kracht afneemt. Boven de Noordzee, nabij het noorden van ons land is een klein hoogtelaag aanwezig dat verder zuidwaarts over ons land trekt en vanmiddag boven het noorden van Frankrijk aankomt. Vrijdagmiddag wordt er een lagedrukgebied boven het zuiden van Noorwegen verwacht, in de nacht naar zaterdag ligt deze boven Denemarken.

Een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden trekt zich op vrijdag terug naar het westen en maakt zo de weg vrij voor een storing die dan boven de noordelijke Noordzee aankomt. Zaterdag passeert de storing ons land. Zondag strekt een rug van hogedruk zich uit van de Azoren tot over Scandinavië waarna zich na het weekeinde een hogedrukkern afsplitst die dinsdag boven de Zwarte Zee aankomt. De luchtdruk boven het noorden van Scandinavië wordt dan laag en blijft hoog boven de Azoren. Dit hoog krijgt weer een uitloper richting Scandinavië waarna zich daar, halverwege de week, een kern afsplitst die oostwaarts trekt en tegen het volgende weekeinde weer boven het westen van Rusland aankomt.

De dag begint met veel bewolking en nevel. In het noordoosten gaat de bewolking al snel breken en de opklaringen breiden zich verder over het land uit. In de middag zijn er perioden met zon met alleen in het zuiden eerst nog bewolking. Regen valt er niet of nauwelijks en de maximumtemperatuur loopt uiteen van 7 graden aan de kust tot 13 graden in het oosten en noordoosten. De noordelijke wind blijft zwak tot matig.

Gedurende de nacht naar vrijdag trekt waarschijnlijk opnieuw laaghangende bewolking het noorden van het land binnen en wordt het nevelig en plaatselijk komt mist voor. Het blijft droog en het kwik zakt naar ongeveer 3 graden bij een zwakke tot matige noordelijke wind.

Vrijdag ochtend lossen de laaghangende bewolking en mist geleidelijk op en geleidelijk komt de zon op steeds meer plaatsen tevoorschijn. In de avond neemt de bewolking weer toe en later gaat het dan vanuit het noordwesten regenen. De middagtemperatuur komt uit op een graad of 10 bij een zwakke tot matige noordwestelijke wind.

Vooruitzichten

Nu en dan zon en vooral zaterdag enkele buien. Middagtemperaturen eerst rond 7 graden, daarna iets hoger.

Vr Za Zo Ma Di Wo
Zonneschijn (%) 40 20 60 60 30 40
Neerslagkans (%) 20 60 10 10 40 50
Neerslaghoeveelheid (mm) 0/1 1/2 0 0 0/1 0/2
Minimumtemperatuur (°C) 3 2/4 -1/1 -3/-1 -2/1 0/2
Middagtemperatuur (°C) 10 7/8 6/7 8/10 8/10 8/10
Windrichting NW N O ZW W N
Windkracht (bft) 3 4 3 3 3 3

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn