Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt, regenachtig en zacht.

16 december 2015 door Jannes Wiersema

11Lagedrukgebied noordwest van Ierland, met een aparte kern boven de Ierse Zee, beweegt noordwaarts en vult geleidelijk op. Het bijbehorende occluderende frontale systeem lag om 15 UTC NW-ZO georiënteerd over het land en trekt langzaam noordoostwaarts. Achter dit occluderende systeem stroomt erg zachte en ook vochtigere lucht binnen. Overdag trekken nog ingedraaide delen van de occlusie over het land. Een rug in de bovenlucht komt vanavond vanuit het westen naderbij en passeert van zuidwest naar noordoost in de nacht naar donderdag. Na passage passeert een zwak warmtefront van zuidwest naar noordoost. Intussen koerst een laag ten noordwesten van de Azoren richting IJsland en bijbehorend koufront ligt donderdagmiddag boven Engeland.

Er is veel bewolking en het (mot)regent van tijd tot tijd. In de middag wordt het van het westen uit op steeds meer plaatsen droog. Met een temperatuur van ongeveer 12 graden is het zacht. De wind draait van zuidoost naar zuidwest en is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig. In de middag is de wind aan de westkust mogelijk tijdelijk krachtig.

In de nacht naar donderdag is het bewolkt en vrijwel overal droog. Van het zuidwesten uit breekt af en toe de bewolking. De temperatuur daalt nauwelijks en blijft steken rond 11 graden. De zuidwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, in het noordwestelijk kustgebied krachtig.

Donderdag overdag is er vrij veel hogere bewolking en blijft het droog. Het is zacht tot zeer zacht met temperaturen die tussen 10 graden op de Wadden en lokaal 15 graden in het zuidoosten liggen. De zuidwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, in het noordwestelijk kustgebied krachtig.

De gehele periode wordt gekarakteriseerd door een sterk meanderend 500 hPa patroon. Boven West-Europa bevindt een groot deel van de periode een hoogterug en boven West-Europa aan de grond een hoog boven Centraal-Europa. Van tijd tot tijd trekken verzwakte frontale zones door deze rug, behorend bij lagedrukgebieden die aan de westflank van de rug om de Britse Eilanden heen bewegen om vervolgens af te buigen richting Scandinavië. Met een zuidwestelijke stroming wordt zeer zachte lucht aangevoerd. Pas volgende week woensdag wordt de hoogterug naar het zuidoosten weggedrukt door een in kracht toenemende zonale stroming op de Oceaan onder regie van een omvangrijk lagedrukgebied bij IJsland. Vanaf dat moment weten actievere frontale systemen ons te bereiken en trekt ook de wind wat verder aan. Boven Zuid-Europa blijft hogedruk dominant aanwezig.

Vooruitzichten

Overwegend bewolkt en droog. Na het weekeinde toenemende kans op regen. Maximumtemperatuur rond 12 graden, hetgeen ruim 6 graden boven de normale waarden is.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 23 december tot en met woensdag 30 december Grote kans op een licht wisselvallig weer, met temperaturen die nog steeds boven normaal liggen.

Er heerst nog steeds een grote mate van consistentie in het EPS-ensemble. Pas aan het einde van de periode zijn er 7 leden in het ensemble de westelijke zonale stroming doorbreken met een krachtig hoog boven Midden-Europa. Dit verklaard o.a. de controle run die aan het einde opvallend koud wordt. Alle leden komen in de meerdaagse periode met uitzonderlijk hoge temperaturen voor medio december, zowel overdag als ’s nachts. De neerslagkansen tot het weekeinde zijn klein, wat consistent is met de vorige runs. Na het weekeinde neemt de neerslagkans weliswaar toe maar een echte natte periode zit er niet in. Ook de kans op (zeer) zware windstoten volgende week is kleiner geworden. Waarschijnlijk worden fluctuaties per run in neerslag en wind vooral bepaald door hoe actief een storing door de hoogterug kan komen. Dat lijkt per run iets te verschillen.

Temp. op 2m in °C - Midden Nederland

Neerslag in mm. - Midden Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn