Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt, vanmiddag kans op een bui.

16 februari 2017 door Jannes Wiersema

Het centrum van een hogedrukgebied ligt vannacht boven de Balkan en verplaatst zich gedurende de periode via het Alpengebied naar Frankrijk, alwaar het vrijdag ligt. Met een zuidwestelijke stroming wordt vrij vochtige lucht aangevoerd. Een hoogtelaag boven de oostelijke Noordzee (met een trog aan de grond) trekt noordoostwaarts, een bijbehorende blijft overdag net ten zuidoosten van ons land slepen. Een lagedrukgebied net noord van Schotland trekt via de noordelijke Noordzee oostwaarts richting Zuid-Scandinavië. De ingedraaide occlusie trekt hierbij donderdagmiddag en -avond over de noordelijke helft van de FIR en bereikt in de nacht naar vrijdag het noorden van ons land. Vrijdag overdag trekt deze occlusie over ons land zuidoostwaarts, in de middag volgt er nog een tweede zwakke front. Verder ontwikkelt vrijdag zich vanuit het Franse hoog een rug boven de Britse Eilanden welke zich overdag oostwaarts verplaatst.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Vooral in de noordelijke helft van het land komt laaghangende bewolking voor. Verder is het nevelig en komt lokaal ook mist voor. Vooral in het oosten en zuidoosten komt vanochtend nog af en toe de zon tevoorschijn. Vanmiddag is er een kleine kans op een bui. De middagtemperatuur loopt uiteen van 7°C in het noordwesten tot 12°C in het zuiden van het land. De zuidwestelijke wind is matig, in het noordelijk kustgebied af en toe vrij krachtig.

In de nacht naar vrijdag is het half tot zwaar bewolkt en kan er met name in het noorden buiige regen voorkomen. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 5 graden en de zuidwestenwind is matig, in het noordelijk kustgebied af en toe (vrij) krachtig.

Vrijdag overdag is het tamelijk bewolkt en regent het van tijd tot tijd. In de middag wordt het van het westen uit op steeds meer plaatsen droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 9 graden. De wind draait naar west tot noordwest en is matig.

In het weekeinde ligt er een hogedrukgebied boven Midden-Europa waarvan de as geleidelijk zuidwaarts beweegt. Na het weekeinde komt het hogedrukgebied boven de Azoren te liggen. Aan de noordflank hiervan komt een lichte golvende westelijke stroming te staan. Van tijd tot tijd trekken frontale zones over ons land en soms i.c.m. randstoringen. Het gaat geregeld gepaard met een forse toename van de wind.

Vooruitzichten

In het weekeinde vrij veel bewolking, maar wel droog met maxima rond 8°C. Na het weekeinde geleidelijk wisselvalliger met toenemende wind en maxima van ca. 10°C.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 23 februari tot en met donderdag 02 maart

Grote kans (ca. 70%) op het aanhouden van het licht wisselvallig en tamelijk zacht weertype.

Tot en met halverwege volgende week is er een opmerkelijke eensgezindheid in het EPS-ensemble, hetgeen tot uitdrukking komt in een smalle spreiding in de diverse parameters. In het weekeinde is het droog en is er nog een kleine kans op wat lichte vorst in de nacht en ochtend. Na het weekeinde zien we een geleidelijke toename van de wisselvalligheid, in de tweede helft van de week gaan de neerslagkansen naar ca. 90% en ook de wind trekt aan. De maxima gaan naar waarden rond 10 graden. Vanaf het einde van volgende week gaan de oplossingen steeds meer uiteenlopen, hetgeen te maken heeft met het al dan niet ontstaan van de Atlantische rug en de afsnoerende hoogtetrog boven onze omgeving. We zien dan ook wat koudere oplossingen met mogelijk ook sneeuw en koudere nachten wanneer er daarna weer een rug overtrekt. De meeste EPS-leden blijven toch opteren voor een aanhoudende westcirculatie met wisselvallig en vrij zacht weer.

foto van Jannes Wiersema.

Bron: KNMI

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn