Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt, vooral vanochtend (mot)regen.

23 mei 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

.

Aan de oostflank van een opbouwend rug boven de Britse Eilanden vinden we een koufront, NO-ZW georiënteerd boven het noorden van ons land, behorende bij een laag boven Scandinavië. Het front verplaatst zich zuidoostwaarts en verlaat vanavond het zuidoosten, maar blijft, al golvend, min of meer slepen net ten zuiden van ons land. Voor het koufront uit wordt met de zuidwestelijke stroming geleidelijk wat vochtiger lucht vanuit Het Kanaal aangevoerd. De Britse rug verplaatst zich eveneens zuidoostwaarts richting ons land en daar krijgt ons land zondag mee te maken. In het kielzog van deze rug komt een volgend front (occlusie behorend bij een laag boven IJsland) richting ons land en zondag 18 UTC ligt deze NO-ZW georiënteerde front van Skagerrak naar Het Kanaal tot onze omgeving.

Vanochtend is het bewolkt en een gebied met lichte regen en motregen beweegt van noord naar zuid over het land. Vanmiddag wordt het overal droog en breekt van het noorden uit de zon door. De middagtemperatuur loopt uiteen van 12 graden op de Wadden tot 17 in het midden van het land. In het zuidoosten kan het mogelijk nog 20 graden worden. De wind draait van het noorden uit van westelijke richtingen naar noord- tot noordoost en is matig, langs de kust later mogelijk vrij krachtig. In de loop van de middag neemt wind in kracht af.

Komende nacht zijn er opklaringen, alleen in het zuidoosten overheerst de bewolking nog. Het blijft droog. Het kwik daalt naar een graad of 5 en er staat een overwegend zwakke noordoostelijke wind.

Morgen overdag zijn er perioden met zon en blijft het droog. Alleen het zuidoosten kan nog te maken hebben met meer bewolking. In de avond neemt de bewolking van het noordwesten uit toe en daar kan later wat lichte regen vallen. De middagtemperatuur ligt rond 19 graden, vlak aan zee enkele graden lager. Er staat een zwakke veranderlijke wind.

Een Azorenhoog heeft een uitloper richting ons land en dat bepaalt de komende dagen ons weerbeeld. Halverwege komende week verdwijnt de rug en komt ons land of aan de noordflank van het hoog of aan de noordoostflank. In het eerste geval krijgen we te maken met een zonale stroming met de aanvoer van tamelijk zachte maritiem polaire lucht en in het tweede geval wordt de stroming meer meridionaal en komt de aanvoer van meer hogere breedte en is derhalve kouder. De koudere oplossing wordt door de meerderheid van EPS-leden ondersteund. Vanaf volgend weekeinde gaat het genoemde hoog aan de “wandel” en wordt het stromingspatroon hoogst onzeker. Het kan zowel een zonale stroming worden, maar evengoed een meridionale stroming waarbij in het laatste geval zowel een hoogtetrog als ook een hoogterug tot de mogelijkheden behoren.

Vooruitzichten
Rustig weer met af en toe zon en soms wat regen of enkele buien. Het blijft te koel voor de tijd van het jaar.

Samenvatting meerdaagse-periode:
Rustig weer met af en toe zon en soms wat regen of enkele buien. Het blijft te koel voor de tijd van het jaar.

PLUIM_06260_NWT za 23 mei 2015

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn