Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt, zacht, vrij veel wind en soms wat (mot)regen.

25 december 2016 door Jannes Wiersema

12Kerstmis 2016 verloopt bijzonder zacht met temperaturen in de dubbele cijfers. Verder staat er een stevige westen tot zuidwestenwind. De meeste regen valt ‘s nachts, waardoor het overdag overwegend droog zal blijven. Vanaf dinsdag zorgt een hogedrukgebied voor rustig, droog en kouder weer.

Een laagedrukgeboied zuidwest van IJsland trekt vandaag noordoostwaarts en komt dan oost van IJsland te liggen, om vervolgens op maandag naar het zuiden van Scandinavie te trekken. Bijbehorend warmtefront ligt actueel boven het zuidwesten en verlaat in de ochtend het oosten. Vervolgens bevinden we ons in een brede warme sector, totdat maandag aan het einde van de nacht het koufront het noordwesten binnen trekt en maandag eind van de ochtend het oosten van het land verlaat. Op maandag neemt de gradient boven de de Noordzee en het noorden van het land toe, doordat het laag naar Scandinavie trekt en een hoog vanaf de Atlantische Oceaan boven Frankrijk en het zuiden van Engeland komt te liggen. Maandagavond krijgt het noorden van het land te maken met occlusierestanten.

Weather map Waarschuwing land 0 new

Deze eerste kerstdag verloopt bewolkt. In het oosten van het land regent het in de vroege ochtend, maar deze regen trekt snel naar het oosten weg. Daarna is het meest droog, maar af en toe lichte motregen is mogelijk. Het is zacht met maximumtemperaturen rond 12°C. Er staat een stevige west- tot zuidwestenwind, boven land matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig, 6 Bft, af en toe hard, 7 Bft.

In de nacht naar tweede kerstdag is het zwaar bewolkt. Lokaal kan lichte motregen vallen. Tegen het einde van de nacht bereikt een gebied met regen het noordwesten. De minimumtemperaturen liggen rond 10°C. Er staat een matige, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtige tot krachtige zuidwestenwind.

De regen trekt morgenochtend zuidoostwaarts over het land, waarna het droog wordt en de zon op veel plaatsen doorbreekt. In de avond trekken enkele regenbuien over het noorden van het land. De maximumtemperatuur wordt aan het begin van de ochtend bereikt en ligt rond 10°C. Daarna daalt de temperatuur naar circa 8°C in de middag. De wind draait in de ochtend naar het westen en is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft. Vanaf de tweede helft van de ochtend neemt de wind in het noorden van het land toe, boven land naar krachtig, 6 Bft, aan de noord- en noordwestkust naar hard tot stormachtig, 7-8 Bft. In het Waddengebied komen dan geregeld zware windstoten voor van 80 tot 90 km/uur.

Aan het begin van de periode ligt en hoogterug vanaf het Iberisch Schiereiland over de Britse Eilanden. Deze rug punt aan, terwijl de as oostwaarts beweegt en beweegt op woensdag over ons land. Tot zaterdag bevinden we ons onder deze rug, waarna op zondag/maandag een trog passeert, waarna we in een noordwestelijke bovenstroming terechtkomen tussen een rug boven de Atlantische Oceaan en een hoogtelaag boven Scandinavie. In het grondpatroon zien we aan het begin van de periode (op dinsdag) een hoog boven Frankrijk en het zuiden van de Britse Eilanden. Dit hoog beweegt langzaam (noord-)oostwaarts en trekt op woensdag over ons land heen en komt daarna met het centrum ten oosten van ons land te liggen. Tot en met zaterdag blijven we dan onder invloed van deze rug van hoge druk, waarna vanaf begin volgende week (en begin volgend jaar) een west tot noordwestelijke stroming tot stand komt, waarbij de lage druk boven Scandinavie het meest bepalend is voor ons weer.

Vooruitzichten

Vanaf dinsdag rustig en droog weer, met af en toe zon, maar in de nachten kans op mist. Middagtemperaturen dalend naar enkele graden boven het vriespunt, in de nachten kans op lichte vorst.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 01 januari tot en met zondag 08 januari

Grote kans (70%) op licht wisselvallig weer met temperaturen rond of beneden het langjarig gemiddelde.

De clusters zijn voor de komende week eenduidig. Allen tonen de blokkerende rug boven de Britse Eilanden die oostwaarts trekt en boven centraal Europa komt te liggen en vervolgens de hoogtetrog in het nieuwe jaar. Vervolgens tonen alle clusters ook de rug ten zuidwesten van ons land, waarbij de positie in de verschillende clusters wel wat verschilt. Overeenkomst is wel de hoge druk ten zuidwest/westen van ons, lage druk ten noordoosten/oosten van ons. In de EPS-pluim zien we dit terug als een droge periode tot en met de jaarwisseling, met temperaturen overdag enkele graden boven nul, in de nacht temperaturen onder nul Dit is wel afhankelijk van de mate van bewolking en eventuele mist. Op de langere termijn neemt de kans op wisselvallig weer toe en neemt de spreiding in temperatuur toe.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

 

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn