Thursday 18 April
Weerman Jannes Wiersema

Bolwerk van Hogedruk de komende tijd

08 maart 2015 door Jannes Wiersema
30Een langgerekte gordel van hogedruk ligt ten zuiden van ons land. Op de noordflank dringen oceaanstoringen Scandinavië binnen en schampen in verzwakte vorm van tijd tot tijd aan ons land. De tweede helft van de nieuwe week verplaatst een volgende hogedrukimpuls zich vanaf de oceaan in de richting van de Baltische staten. Er stelt zich een zuidoostelijke stroming in. In het bovenluchtpatroon zien we dan hoogtelaagjes boven het Europese continent, met name over Frankrijk en de Kanaalzone,
 
Ons land bevindt zich aan de noordwestflank van een gordel van hogedruk die zich uitstrekt van Frankrijk tot over het westen van Rusland. De zuidwestelijke stroming voert droge en zachte lucht aan. Een frontale golf trekt noord van Schotland over de noordelijke Noordzee richting Scandinavië. In de loop van de dag beweegt het front langzaam over de Noordzee in zuidoostelijke richting. Voor het koufront uit stroomt vanmiddag vochtiger lucht over de Noordzee in de richting van ons land. Deze lucht bereikt vanmiddag de (noord)westkust en trekt vanavond verder het land in. Het koufront bereikt vanavond het noordwesten en komt maandag  boven het zuidoosten van ons land tot stilstand.
 
Vandaag is het een zonnige en droge dag met volop de zon en slechts wat sluierbewolking,in de loop van de middag komt er vanuit het Noordwesten laaghangende bewolking en mogelijk zeemist het land op richting het Zuidoosten.Het is nog even afwachten tot hoever dit onze Provincie bereikt vandaag. Met name de kuststrook is daar gevoelig voor. De wind is Zuidwest tot Zuid en meest matig 3-4 Bft. De middagtemperatuur wordt vandaag ca 14 graden aan zee tot mogelijk 16 graden in het Zuidoosten.
 
Komende avond en nacht trekt de laaghangende bewolking en mogelijk nevel verder Zuidoostwaarts,en wat lichte motregen.Door de bewolking koelt het iet veel verder af dan 7 graden. De Zuidwestenwind is daarbij zwak tot matig 2-3 Bft en ruimt in de avond naar het Westen.
 
Maandag is het lange tijd bewolkt met mogelijk mist en mogelijk nog wat licht spatje motregen,pas in de middag droog en komt de zon er hier en daar er weer door. De maximum temperatuur is ca 8,0 graden. De wind draait naar het Zuidoosten en is zwak tot matig 2-3 Bft
 
Dinsdag droog en af en toe zon met middagtemperatuur van ca 10 graden met een matige Zuidoostenwind .
 
De Vooruitzichten:
 
Droog voorjaarsweer met geregeld zon. De middagtemperatuur ligt rond de 10 graden. ’s Nachts is het nog aan de frisse kant en kan er mist ontstaan.
/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn