Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Buien, kans op gladheid.

20 januari 2016 door Jannes Wiersema

41Een vore ligt vrijwel stationair boven het noordwesten. Er komt overdag wel een langzame zuidwaartse verplaatsing op gang, maar tegelijkertijd komt hogedruk boven de Britse Eilanden onze kant op. De as van het grondhoog passeert in de nacht naar donderdag, maar op hoogte blijft een rug ten westen van ons aanwezig met een noordwestelijke bovenstroming in het aandachtsgebied. Aan de grond wordt de stroming zuidelijk en neemt de gradiƫnt toe.

Het is zwaar bewolkt en er drijven vanaf de Noordzee enkele (winterse) buien het land op, het kan dan ook in de ochtend nog lokaal glad zijn. De middagtemperatuur loopt uiteen van rond het vriespunt in het zuidoosten tot 5 graden aan zee. De gladheid zal in de middag tijdelijk verdwijnen, maar in de avond zakt de temperatuur snel onder het vriespunt en wordt het opnieuw lokaal glad. In de zuidoostelijke helft van het land is de wind zuidwest tot west en zwak. In de noordwestelijke helft is de wind noordwest tot noord en matig.

waarschuwing_land_0_new

In de nacht naar donderdag is er weinig bewolking en op veel plaatsen ontstaat er mist. Verder is er kans op gladheid door bevriezing. Met uitzondering van de kuststrook vriest het licht, lokaal matig. Er staat weinig wind uit uiteenlopende richtingen. Donderdag overdag lossen de mist en laaghangende bewolking maar moeizaam op en wordt het op veel plaatsen een grijze, waterkoude dag. Maxima lopen uiteen van +2 in het zuidwesten tot -2 in het noordoosten van het land. Er staat een zwakke zuidoostelijke wind.

Nagenoeg de gehele periode bepaalt een hoogterug het weerbeeld van West-Europa. Fronten schampen of komen in zeer verzwakte vorm door, slechts zaterdag a.s. en volgende week dinsdag lijkt er een actiever front door te komen. De sterk meanderende straalstroom ligt steeds ten noorden van ons land, waardoor de meest actieve storingen Scandinaviƫ in trekken. Hoge druk bevindt zich ten zuiden of ten oosten van ons en komt af en toe naderbij.

Vooruitzichten
Overgang naar zacht weer met soms regen.

mosimage wo 20 jan 2016

Vooruitzichten lange termijn
woensdag 27 januari tot en met woensdag 03 februari
Grote kans (70-80%) op temperaturen boven normaal en circa 40-50% kans op regen.

De onzekerheden in temperatuur en neerslag worden bepaald door de amplitude en de fase (positie) van de hoogterug. Komt een hoog dichtbij dan levert dit stralingsnachten op en komen fronten niet door, schuift deze oplossing een honderdtal kilometers oostwaarts dan zijn storingen actiever en koelt het ’s nachts minder af. Grootschalig gezien is het ensemble vrij eenduidig. Het aantal echt winterse oplossingen is aftelbaar op een hand. Dat is meteen zichtbaar in de EC-clusterscenario’s waarbij uitgegaan wordt van 4 voorgedefinieerde grootschalige klimatologische regimes. Hierin zien we alleen scenario’s met dominantie van hoge druk terugkomen, inclusief blokkades. Vanwege de posities hiervan zijn het warme oplossingen.

chart pluim wo 20 jan 2016

chart pluim neerslag wo 20 jan 2016

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn