Thursday 18 April
Weerman Jannes Wiersema

Buien, lokaal kans op onweer.

28 februari 2017 door Jannes Wiersema

Op donderdag 2 maart wordt het stromingspatroon nog bepaald door een stevige westcirculatie, met ook in de lagere niveaus een stevige weststroming. Zuid van een blokkerend hoog bij Groenland hebben golven in de straalstroom echter de neiging om in amplitude toe te nemen. Aan de grond vult lage druk ten noorden van ons land vanaf donderdag 2 maart geleidelijk op, hoewel de stroming in de onderste niveaus tot begin volgende week nog wel overwegend cyclonaal blijft. In de loop van volgende week krijgt hoge druk langzaam meer invloed.

 foto van Jannes Wiersema.

Het is half tot zwaar bewolkt met enkele buien, mogelijk met onweer en hagel. Vanochtend komen de buien vooral in het westen voor en is ook natte sneeuw mogelijk. Bij (onweers)buien is er in de kustgebieden kans op windstoten rond 75 km/uur. Vanmiddag trekken de buien geleidelijk naar het zuidoosten weg, maar halverwege de avond bereiken nieuwe buien het zuidwesten. De middagtemperaturen liggen rond 7°C. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig, eerst mogelijk af en toe hard. Vanmiddag neemt de wind af naar matig, in het Waddengebied naar vrij krachtig.

In de nacht naar woensdag trekt een gebied met buiige regen oostwaarts over het land. Er is vrij veel bewolking aanwezig. De temperaturen dalen naar waardes tussen 1°C in het noordoosten en 5°C in het zuidwesten. De wind komt uit richtingen tussen zuid en zuidwest en is matig, aan de westkust vrij krachtig tot krachtig, direct aan zee hard.

Morgen overdag is het zwaar bewolkt en in de ochtend valt er lokaal regen of motregen. In de middag wordt het tijdelijk droog. In de tweede helft van de middag gaat het in het zuidwesten en westen regenen, in de avond ook elders. De maxima liggen rond 9°C. De wind draait in de ochtend naar west en is matig tot vrij krachtig. In de middag wordt de wind zuidwestelijk en is matig, aan zee vrij krachtig. Later in de avond wordt de wind in het midden en zuiden zuidwestelijk en neemt toe naar vrij krachtig, aan zee naar krachtig tot hard. In het noorden wordt de wind dan zwak en variabel.

Vooruitzichten

Wisselvallig weertype met van tijd tot tijd regen en middagtemperaturen iets boven normaal. Op donderdag tamelijk veel wind.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 07 maart tot en met dinsdag 14 maart

Grote kans op (licht) wisselvallig weer met temperaturen rond normaal. Later in de periode neemt de kans op droog weer toe, alsmede de onzekerheid in temperatuur.

Tot en met het weekend van 4/5 maart is het beeld tamelijk eenduidig. Vanaf maandag 6 maart lopen de oplossingen steeds meer uiteen. In toenemende mate zien we wel scenario’s met langgolvige troggen en ruggen of een geblokkeerd patroon. De onzekerheid zit hem vooral in de amplitude en fase van de langgolvige troggen en ruggen en daar is momenteel nog niet zoveel over te zeggen. Deze onzekerheid is ook goed terug te vinden in de windrichtingspluim en de toenemende spreiding in de temperatuurpluim. Verder valt de wind op donderdag 2 maart op en ook dat het noorden van het land daarbij minder kans maakt op zware windstoten dan het zuiden. Kansen op zware windstoten lopen uiteen van 50% voor Leeuwarden/Eelde tot ruim 90% voor Vlissingen. De kans op zeer zware windstoten komt nergens op 15% of hoger.

foto van Jannes Wiersema.

Bron: KNMI

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn