Thursday 29 February
Weerman Jannes Wiersema

Buien, mogelijk met onweer en hagel.

20 mei 2015 door Jannes Wiersema

37Een hoogtetrog boven de Noordzee bereikt vanochtend de westkust en verlaat aan het einde van vanavond het oosten. Vervolgens bouwt een uitloper van een hogedrukgebied nabij de Azoren zich op richting en uiteindelijk tot boven ons land. Aan de noordflank van deze uitloper trekt donderdag een kortgolvige trog over ons land, die geleidelijk zwakker wordt en donderdagmiddag het oosten verlaat. Vanochtend meest in het westen (kustconvergentie en het dichtstbij de hoogtetrog), vanmiddag vooral in het oosten (hoogtetrog en dagelijkse gang).Actueel is er alleen boven Zeeland sprake van onweer.

Het is licht tot half bewolkt en enkele buien trekken van west naar oost over het land. Lokaal komen onweer en hagel voor. In de middag komen de meeste buien voor in de oostelijke helft van het land. Vanavond verdwijnen de meeste buien, maar in het noorden blijft er kans op enkele lichte regenbuien. De maxima komen uit rond 13 graden. De zuidwestenwind is matig, aan de kust is de wind west. In de loop van de dag draait de wind overal naar west.

In de nacht naar donderdag zijn er naast enkele wolkenvelden ook opklaringen. In de noordelijke helft komen enkele buien voor. Lokaal kan er een mistbank ontstaan en de temperatuur daalt naar een graad of 5. De westenwind is zwak tot matig.

Donderdagmiddag verdwijnen de buien en is het half bewolkt. De temperatuur stijgt naar een graad of 16, aan zee blijft het iets kouder. De wind blijft zwak tot matig uit een westelijke richting.

Een hogedrukgebied boven de Azoren heeft een uitloper tot boven ons land. Vanaf zondag verdwijnt de invloed van dit hoog op ons weerbeeld als een laag bij IJsland richting Scandinaviƫ koerst. Bijbehorend frontaal systeem passeert dan op maandag. Hierna voert een noordelijke stroming polaire lucht aan. Het hoog beweegt inmiddels noordwaarts en halverwege volgende week passeert een trekrug, gevolgd door weer een storing.

Vooruitzichten
Aanvankelijk rustig en droog en temperaturen rond of iets onder normaal. Na het weekend wisselvallig en temperaturen onder normaal.

Vooruitzichten lange termijn
woensdag 27 mei tot en met woensdag 03 juni
Wisselvallig en grote kans (70-80%) op temperaturen onder normaal.

PLUIM_06260_NWT wo 20 mei

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn