Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Buien, mogelijk met onweer en hagel

03 november 2012 door Jannes Wiersema

Van het zuidwesten uit neemt de bewolking snel toe en vooral aan de kust komen er enkele buien voor, mogelijk met onweer en korrelhagel. De meeste buien zijn er in de middag. In de loop van de ochtend en eerste helft van de middag valt in het zuidoosten enige tijd buiige regen. In de loop van de middag komt er wat meer ruimte voor de zon en de middagtemperatuur wordt 9 of 10 graden. De zuidwestelijke wind blijft stevig doorwaaien met landinwaarts matig tot vrij krachtig, 4 tot 5 Bft en aan de kust en boven het IJsselmeer krachtig tot hard, kracht 6 of 7.

In de nacht naar zondag zijn er opklaringen, aan de westkust zijn er nog enkele buien, mogelijk met onweer. De minimumtemperatuur ligt tussen 6 graden aan de kust en 2 graden plaatselijk landinwaarts.

Zondag overdag verandert er in eerste instantie weinig. In de middag trekt waarschijnlijk een gebied met regen van zuidwest naar noordoost over het land. De middagtemperatuur ligt rond 9 graden. De wind draait van zuid naar oost en neemt af tot naar zwak tot matig, rond kracht 3. Tegen de avond draait de wind waarschijnlijk naar zuidwest, en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan de kust tot hard, mogelijk stormachtig. De verwachting voor zowel de wind als de neerslag is wat onzeker.
De depressieactiviteit op het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan neemt volgende week eerder toe dan af en het ziet er niet naar uit dat wij daarvan gevrijwaard zullen blijven. Alleen dinsdag overdag zal het dankzij een rug van hogedruk op de meeste plaatsen droog blijven. Daarna opnieuw wisselvallig en dan met name richting het weekeinde van Sint Maarten wanneer uitlopers van een omvangrijke en diepe depressie ten noordwesten van Ierland zich boven het Noordzeegebied doen gelden. Bovendien komt er veel wind uit het zuidwesten.

Op de lange termijn (12-13 november) zakt het lagedrukgebied naar het zuiden uit richting Biskaje. Op het midden van de Atlantische Oceaan en boven Rusland is de luchtdruk dan hoog. Kortom opnieuw een meridionaal circulatiepatroon ofwel de assen van de bepalende systemen bevinden zich langs de breedtegraden. In dat geval wordt het weerbeeld bepaald door een noordelijke of zuidelijke stroming.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn