Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Buien, vanavond storm en zware windstoten

29 november 2015 door Jannes Wiersema

Harde wind en regen

Complex, sturend lagedrukgebied ligt de gehele periode boven de Noorse Zee. Bijbehorend frontaal systeem is ons land gepasseerd en we hebben te maken met een aanvoer van polaire lucht. Een golf in het polaire front ten westen van de Britse Eilanden beweegt uitdiepend (onder linkeruitgang van sterke jetstreak) over Schotland de Noordzee op trekt en in de avond, met een kerndruk van 976 hPa, het noorden van Denemarken bereikt. Het bijbehorende warmtefront trekt in de middag over ons land, het koufront wordt begin van de avond tegen het noordwesten van het land verwacht. Het koufront bevindt zich in een zeer sterk windveld waarbij er sprake is van een low level jet vlak voor het front uit (60-70 kn op 2000 vt). De sterke snelheidsschering in de onderste niveaus is gunstig voor de vorming van lijnconvectie. Het koufront trekt over het land zuidoostwaarts waarna in de nacht naar maandag de atmosfeer, op nadering van een rug van hoge druk vanuit het westen, tijdelijk tot rust komt.

Vandaag is het half tot zwaar bewolkt met af en toe een bui. De middagtemperatuur wordt ongeveer 12 graden. In de avond trekt een gebied met felle buien van noordwest naar zuidoost over het land. Hierbij kan lokaal onweer voorkomen. De zuidwestenwind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig of hard. In de middag en avond neemt de wind toe tot (vrij) krachtig boven land en tot stormachtig of storm aan de kust. Landinwaarts komen dan windstoten voor van rond de 80 km/uur, in de kustprovincies van 100-110 km/uur en in het noordelijk kustgebied tot 120 km/uur.

Neerslag:

Overdag soms een bui, in de middag op het warmtefront af en toe regen. In de avond op het koufront enkele buien met daarbij ook kans op onweer. Harmonie geeft dit aan. Na koufrontpassage in het noorden kans op een bui.

Wind:

In de middag neemt de wind fors toe. Boven zee tot 8-9 Bft, boven de Doggersbank zelfs 10 Bft. Verder ook zware windstoten van 100-120 km/uur boven zee en aan de kust. In de kustgebieden 90-100 km/uur en verder landinwaarts rond 80 km/uur.

Waarschuwing land 0 new

In de nacht naar maandag zijn er opklaringen en komt er in het noorden van het land nog een bui voor. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 6 graden. De westelijke wind wordt matig tot vrij krachtig boven land en hard tot stormachtig aan de kust en op het IJsselmeer.

Maandagochtend neemt van het zuidwesten uit de bewolking weer toe en gaat het regenen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 7 graden in het noordoosten tot 12 in het zuidwesten van het land. De wind draait naar zuid tot zuidwest en is matig tot vrij krachtig boven land. Aan zee wordt de wind hard.

Met een vrij stevige, meanderende zonale stroming wordt vrij zachte lucht aangevoerd. Het polaire front blijft nog geruime tijd in onze omgeving liggen. Golven in het polaire front trekken over ons land naar het oosten en het aandachtsgebied bevindt zich dan ook afwisselend in een warme sector en polaire lucht. In de tweede helft van de periode zien we de amplitudes in de stroming wat verder uitslaan. Hierdoor wordt het verblijf in de een of andere luchtsoort iets verlengt, de stroming neemt iets in kracht af. In de algemene drukverdeling verandert vrijwel niets, hoge druk zuid van Nederland, lage druk ten noorden, met een regelmatige afwisseling van troggen en ruggen.

Vooruitzichten

Licht wisselvallig met temperaturen boven normaal, tegen het einde van deze periode iets afnemende waardes.

Vooruitzichten lange termijn

Aanhoudend licht wisselvallig met temperaturen rond of net boven normaal. Aan het eind van de periode neemt de kans op neerslag iets af.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn