Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Buien

15 augustus 2015 door Jannes Wiersema

38De zwakke zuidoostelijke aanvoer voert in de valse warme sector (koufront ligt boven Duitsland) nog steeds warme en onstabiele lucht aan waarin veel vocht aanwezig is. Een noord-zuid georiënteerde occlusie boven de Noordzee trekt oostwaarts en bereikt tegen de ochtend het westen van het land. Kort hierachter is nog een evenwijdig georiënteerd koufront aanwezig, beide systemen bereiken vanavond de oostgrens en stagneren vervolgens. Kort hierachter is een hoogtetrog aanwezig die in de analyse langs de nulmeridiaan ligt. Zondagmiddag ligt deze hoogtetrog van Ierland naar Zwitserland, met een afsnoering bij de Alpen. Vanwege deze ontwikkeling blijft onze omgeving op hoogte in een zuid- tot zuidoostelijke stroming, waardoor de brede frontale zone op hoogte zondag weer wordt teruggeduwd. Dit zorgt dan voor een stabiel profiel met WA op hoogte en KA in de onderste pakweg 1,5 km. In het grondpatroon loopt zondagavond een thermisch laag boven Duitsland richting Deense grens.

Vandaag is het wisselend bewolkt. Vanochtend en vanmiddag trekt een storing met meer bewolking en enkele buien of wat regen van zuidwest naar noordoost over het land. Opnieuw is hierbij lokaal onweer mogelijk. In de loop van de middag wordt het van het westen uit droog. In de oostelijke provincies kan tot in de avond buiige regen vallen. De maxima lopen uiteen van 18 graden aan zee tot 24 graden in het oosten. Van het westen uit wordt de wind noordwestelijk en trekt aan naar matig, langs de westkust en op het IJsselmeer naar vrij krachtig.

NEERSLAG:

Vandaag boven land op de oostflank van de frontale zone weer opleving buien. Opnieuw mogelijk met onweer, conform INDECS. Op de occlusie zelf ook mogelijk embd Cb’s. Als de frontale zone zondag weer terugkeert perioden met regen, waarschijnlijk vooral in het oosten van het land.

Komende nacht is er veel bewolking aanwezig, in het oosten en zuidoosten kan er nu en dan wat regen vallen. De minimumtemperatuur wordt omstreeks 16 graden. De noordwestenwind is landinwaarts zwak, aan zee en in het IJsselmeergebied matig of vrij krachtig.

Zondag overdag overheerst de bewolking en in de oostelijke helft van het land zijn er perioden met regen. Mogelijk dat in het westen de zon nog even te zien is. De maxima liggen tussen 16 en 19 graden, als de zon erbij komt loopt het kwik op naar 21 graden. De wind is noordwest tot noord en meest matig.

Ook deze verwachtingsperiode zien we in het grondpatroon een noordwestelijke aanvoer op de rand van een zadelgebied boven de UK en lagedruk boven het oosten van Europa. De tweede helft van de week verlegt het zadelgebied zich meer richting ons land en ontstaat er in onze omgeving een enigszins onbestemd stromingspatroon. In de bovenlucht is het patroon wat eenduidiger. Verreweg de meeste oplossingen, inclusief de operationele run, laten een cyclonaal stromingspatroon zien vanuit een diep laag bij IJsland. De trog van dit laag reikt via de UK over het westen van Europa en genereert soms een afsnoering boven Frankrijk. Ons land zit meestal in de opgaande tak van de hoogtetrog. De blokkade van dit bovenluchtpatroon ligt daarbij boven het noorden van Scandinavie. Gedurende de EPS periode lijkt deze Scandinavie blokkade de geest te geven en wordt het patroon meer meanderend zonaal.

Vooruitzichten

Maandag nog wisselvallig. Daarna meest droog en meer zon. Ook de temperaturen lopen weer wat op, richting 24 graden.

Vooruitzichten lange termijn
zaterdag 22 augustus tot en met zaterdag 29 augustus

Waarschijnlijk licht wisselvallig zomerweer met zo’n 40% kans op neerslag. De temperatuur ligt rond de normale waarde voor deze tijd van het jaar.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn