Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Buiig en vrij koud.

21 november 2015 door Jannes Wiersema

38Een lagedrukgebied ligt om 6 UTC met de kern boven de Duitse Bocht en Sleeswijk-Holstein en beweegt vandaag en morgen langzaam oostwaarts en ligt morgenavond boven het noordoosten van Duitsland en het noordwesten van Polen. Actueel is een eerste deel van een occlusie het noordwesten van het land binnengelopen. Het tweede deel van de occlusie, die in een scherpe trog aan de westflank van het genoemde laag ligt, bereikt in de tweede helft van de ochtend de noordwestkust en verlaat halverwege de avond het zuidoosten. Vlak achter de occlusie aan beweegt nog een tweede trog mee. Morgen blijft de vrij krachtige noordelijke stroming in stand. In het hoogtepatroon trekt zondagmiddag en -avond een trog langs onze oostgrens zuidwaarts met zelf een temperatuur op 500 hPa van -37 C.

Vandaag is het wisselend bewolkt en van tijd tot tijd trekken er buien over, soms komt er natte sneeuw, korrelhagel of onweer voor. De maxima lopen uiteen van ongeveer 5 graden in het zuidoosten tot 8 graden aan zee. De wind is aanvankelijk boven land matig uit zuidwest en langs de kust krachtig tot hard uit west. In de loop van de dag wordt de wind van het noordwesten uit overal noordelijk en neemt langs de kust toe naar hard tot stormachtig.

Waarschuwing land 0 new

Wind:

Voor de occlusie uit seinen voor west 6 Bft op de westkust, na de occlusie tijdelijk een dikke 7 Bft uit een noordelijke richting, later in de middag op de zuidwestkust mogelijk een 8 Bft. De zware windstoten bij de buien blijven beperkt tot de Noordzee en lijken niet het landgedeelte te beïnvloeden. De wind neemt vanavond en vannacht tijdelijk wat af, maar de 6 Bft in de kustdistricten blijft. Morgen later in de middag en avond vooral in het noordelijk kustgebied een toenemende noordenwind met seinen voor 7 Bft.

Neerslag:

In de polaire lucht worden boven de Noordzee talrijke buien aangemaakt, vooral bij troggen geclusterd. De lucht is koud genoeg om ook korrelhagel en lokaal ook onweer te produceren. De kans op een fractie natte sneeuw neemt gedurende de periode geleidelijk toe maar de meeste neerslag zal mijns inziens gewoon regen blijven.

Komende nacht zijn er enkele opklaringen en komen er met name in de kustprovincies nog steeds buien voor, die soms een wat winters karakter hebben. De minima lopen uiteen van iets boven het vriespunt landinwaarts tot 4 graden dicht bij zee. Landinwaarts draait de wind naar noordwest tot west en neemt af naar matig. Aan de kust en op het IJsselmeer blijft de wind (vrij) krachtig.

Morgen overdag is het half tot zwaar bewolkt en komen er nog enkele buien voor. In de avond verdwijnen de meeste buien. De maxima liggen rond 6 graden. De wind komt uit noordwest tot noord en wordt matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, in de avond in het Waddengebied mogelijk hard.

Maandag beweegt een uitloper van een Atlantisch hoog van noordwest naar zuidoost over ons land en in de nacht naar dinsdag ligt de rugas nog net ten zuidoosten van ons land. Tegelijkertijd beweegt een lagedrukgebied van IJsland naar de Noorse Zee, een bijbehorend frontaal systeem bereikt ons land dinsdagavond. Aan de zuidflank van dit laag trekt dinsdag vanaf de zuidpunt van Groenland een randstoring oostwaarts en beweegt woensdag via het zuiden van Noorwegen naar Denemarken alwaar het donderdag stationair wordt en vervolgens geleidelijk opvult. Van woensdag tot en met donderdagochtend staat er boven de gehele Noordzee een krachtige noordwestelijke stroming, later op donderdag neemt de stroming sterk in kracht af. Gedurende de rest van de verwachtingsperiode houdt de meanderende westcirculatie aan met aanvoer van maritieme lucht vanaf de Oceaan.

Vooruitzichten

Aanvankelijk vrij koud met in de nacht en vroege ochtend kans op lichte vorst. Vanaf dinsdagavond wordt het weer wisselvalliger en lopen de temperaturen weer op naar waarden boven normaal. Vooral woensdag wordt een natte en onstuimige dag.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 28 november tot en met zaterdag 05 december Grote kans op een wisselvallig weertype met temperaturen boven het langjarig gemiddelde.

De consistentie binnen het EPS-ensemble is tot en met donderdag groot, de geringe spreiding in de windrichting illustreert dit treffend. Maandag is het droog en bevinden we ons nog in de koude lucht, de ochtend begint dan ook op veel plaatsen met lichte vorst. Na nog een koude nacht naar dinsdag zien we na frontpassage de zachtere maritieme lucht weer ons land binnenstromen. Op woensdag zien we hoge neerslagkansen. De harde noordwestenwind zorgt woensdag en donderdag voor een hoge wateropzet langs de Nederlandse kust. De kans op zeer zware windstoten is gering, maar niet geheel uitgesloten. In het vervolg van de periode zien we de spreiding toenemen, maar de stroming blijft duidelijk een zuidwestelijke voorkeursrichting houden met aanvoer van maritieme lucht. De temperaturen blijven derhalve boven het langjarig gemiddelde en de neerslagkans ligt rond 60%.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn