Monday 4 March
Weerman Jannes Wiersema

Buiige regen en kans op natte sneeuw, in het zuidwesten later veel wind.

14 januari 2016 door Jannes Wiersema

7Een noord-zuid georienteerd occluderend front dat hoort bij een CAD (Cold Air Development) trekt deze ochtend van west naar noordoost over het land. Het laag zelf lag om 04 UTC bij de noordoostkust van Engeland. Het laag trekt oost- tot zuidoostwaarts en bereikt de Hollandse kust aan het begin van de donderdagavond. HIRLAM laat het laag donderdagavond over het midden van het land oost- zuidoostwaarts trekken. Een ingedraaide occlusie komt donderdagmiddag en -avond boven ons land te liggen. In het begin van de nacht naar vrijdag verlaat het laag ons land via Gelderland. De occlusie blijft vrijdag echter de hele dag boven het uiterste zuidwesten slepen.

Het is bewolkt en buiige regen trekt vanochtend oostwaarts over het land, met in het noordoosten kans op natte sneeuw. Hierna is het tijdelijk droger met af en toe zon, maar in de loop van de middag neemt de buiigheid van het westen uit weer toe, mogelijk met korrelhagel en onweer. In de loop van de avond is droge sneeuw in het noordoosten en in de Limburgse heuvels niet uit te sluiten. De maximumtemperatuur komt uit op 3 graden in het noordoosten en 6 graden in het westen. De zuidelijke wind is meest matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. Vanmiddag en vanavond draait de wind in het westen en zuiden naar west tot noordwest en neemt daarbij in het zuidwestelijk kustgebied toe naar stormachtig, 8 Bft. In het zuidwesten zijn in de avond zware windstoten mogelijk tot 80-90 km/uur, aan zee is er kans op zeer zware windstoten rond 100 km/uur.

waarschuwing_land_0_new do 14 jan 2016

Vannacht overheerst de bewolking. Vooral in het zuidwesten en zuiden houdt de buiigheid aan. In het oosten en noordoosten van het land en in de Limburgse heuvels kan er enige tijd sneeuw of natte sneeuw vallen. De temperatuur loopt uiteen van dichtbij het vriespunt in het oosten van het land tot een graad of 4 in de kustgebieden. De wind is noordwest en neemt slechts langzaam af.

Vrijdag overdag schijnt nu en dan de zon. Er is kans op een bui, in het oosten mogelijk met een winters karakter. De middagtemperatuur loopt uiteen van 2 graden in het oosten tot 5 graden in de kustgebieden. De wind is meest noordelijk en matig langs de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust soms nog krachtig.

Aan de zuidwestflank van een sturend hoogtelaag boven Scandinavie blijft de stroming tot zondagmiddag zowel aan de grond als op hoogte noordwestelijk en overwegend cyclonaal. In deze stroming trekt een kortgolvige hoogtetrog in de loop van zaterdag en zondagnacht over ons land. De deterministische run en de meeste EPS-leden laten hierbij aan de grond ook een (paar) afzonderlijke lagedrukkern(en) zien. In de loop van zondag nadert van het westen uit een noord-zuid georiënteerde hoogterug. De hoogtestroming ruimt hierdoor tijdelijk naar het noorden. In de loop van maandag en dinsdag breidt de cyclonale hoogtestroming boven Scandinavië zich echter weer tot over het aandachtsgebied uit, met dinsdagnacht (winterse) neerslag op een occlusie i.c.m. een passerende hoogtetrog. Daarna zien we de Atlantische hoogterug een meer ZW-NO oriëntatie aannemen en langzaam zuidwaarts bewegen. In het weekend van 23/24 januari wordt de hoogterugas boven ons land berekend, om vervolgens verder zuidwaarts te bewegen, waardoor de weg vrij komt voor een meer zonale stroming.

Vooruitzichten
Vrij koud weer met kans op enige winterse neerslag. In de nachten lichte tot matige vorst, overdag dieper landinwaarts temperaturen rond het vriespunt.

mosimage do 14 jan 2016

Vooruitzichten lange termijn
donderdag 21 januari tot en met donderdag 28 januari
In de eerste helft van de periode overgang naar een licht wisselvallig en zachter weertype.

Het bovenstaande grootschalige stromingspatroon wordt voor de eerste dagen door het overgrote deel van de EPS-leden ondersteund. Op zaterdag en mogelijk ook zondagnacht is de kans op sneeuw tijdens de trogpassage landinwaarts behoorlijk groot, gezien de sneeuwfracties. Landinwaarts zien we in de staafdiagrammen echter nauwelijks een signaal van meer dan 3 mm/24 uur. Begin van de volgende week blijft het dan in eerste instantie overwegend droog. De cyclonaliteit die er tijdelijk in komt rond dinsdag wordt door ongeveer 50% van de leden ondersteund. De overige leden laten een anticyclonale stroming zien. In de periode van donderdag 21 tot zondag 24 januari zien we geleidelijk het overgrote deel van de leden met een zachtere oplossing komen met een aanlandige wind aan de noordflank van een grondhoog boven Centraal Europa. Daarna zien we een licht wisselvallig weerbeeld in vrijwel alle leden, met temperaturen rond of net boven normaal.

pluim no ned do 14 jan 2016

sneeuwpluim no ned do 165 jan 2016

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn