Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Buiige regen. Vanavond buien en zware windstoten.

18 november 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een lagedrukgebied boven Zuid-Zweden ligt vanmiddag boven de Baltische Staten. Aan de zuidflank van dit laag bevindt zich een krachtig windveld dat ons gehele aandachtsgebied bestrijkt. Een ingedraaide occlusie aan de zuidwestflank van het laag beweegt over het noordelijk deel van de FIR en schampt ook het noorden van het land. Vanochtend passeert een trekrug van west naar oost, met daarin nog enkele occlusierestanten. Hierna trekt weer een laag vanaf de oceaan richting West-Europa. Vanavond ligt dit nabij Schotland, terwijl bijbehorende occlusie dan de westkust bereikt en aan het begin van de nacht al boven het zuidoosten ligt. Donderdagmiddag en -avond trekt een golf in het polaire front over het zuiden van het land oostwaarts. De snelle opeenvolging van systemen is een logisch gevolg van de straalstroom op onze breedte.

Het is half tot zwaar bewolkt en plaatselijk valt buiige regen. In de avond volgen er van het westen uit actievere buien, mogelijk met onweer. De maximumtemperatuur ligt rond 13 graden. De westenwind is aanvankelijk matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard. Aan de kust en op het IJsselmeer komen nog zware windstoten voor, maar die verdwijnen de komende uren. In de middag draait de wind naar het zuidwesten en neemt toe tot vrij krachtig of krachtig boven land en hard tot stormachtig in de kustgebieden. In de kustprovincies komen dan opnieuw zware windstoten voor van ongeveer 90-100 km/uur.

Wind:

In de kustgebieden seinen 9. Daar zit het meest venijnige windveld. Landinwaarts waarden van 75-90 km/uur, in de kustprovincies 90-100 km/uur, incidenteel nog iets meer. Van het zuidwesten uit neemt de wind tijdelijk af. Nadat overdag de wind tijdelijk wat minder sterk is, neemt deze in de avond weer toe waarbij op passage van de 3e occlusie ook de kans op zware windstoten weer toeneemt.Dit kan t/m donderdagochtend aanhouden in het Waddengebied. Bij buien op de occlusie mogelijk zeer zware windstoten. Harmonie kwam in de 21Z met een lokale uitschieter van 74 knopen (net buitengaats bij IJmuiden om 21Z vanavond).

Waarschuwing land 0 new

In de nacht naar donderdag trekken de buien naar het oosten weg en wordt het op steeds meer plaatsen droog. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 10 graden. De zuidwest- tot westenwind is (vrij) krachtig boven land en hard tot stormachtig aan de kust en boven het IJsselmeer.

Donderdag overdag is er tamelijk veel bewolking en zijn er perioden met regen. De meeste regen wordt in het zuiden van het land verwacht. De middagtemperatuur wordt ongeveer 13 graden. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig boven land, hard aan de kust en boven het IJsselmeer.

Net ten zuiden van het aandachtsgebied loopt een zonaal gerichte straalstroom aan de zuidflank van een hoogtetrog. De hoogtetrog zakt geleidelijk zuidwaarts uit, waardoor de invloed van de straalstroom op ons weerbeeld afneemt. Tegelijkertijd bouwt er vanaf de Azoren een hoogterug op richting Groenland. Doordat de Rossbygolf deze vorm en positie aanneemt stroomt koudere lucht uit over West-Europa. De hoogtetrog loopt langzaam oostwaarts weg en vult boven Centraal-Europa op. De rug wordt minder uitgesproken en strekt zich na het komende weekeinde uit van de Azoren naar de Britse Eilanden, om vervolgens de weg vrij te maken aan de noordflank voor storingen. Er ontstaat weer een stromingspatroon met een zonale jet boven onze omgeving, maar wel minder krachtig dan we nu hebben. Aan het einde van de 10-daagse lijkt de jet licht te gaan meanderen.

Vooruitzichten

In het weekend overgang naar maxima rond een graad of 5, met vooral in het zuidoosten kans op natte sneeuw. Met name in de nacht naar maandag kans op lichte vorst. Daarna iets hogere temperaturen, maar te laag voor de tijd van het jaar. Neerslagkansen nemen af naar 40%.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 25 november tot en met woensdag 02 december Wisselvallig en grote kans (80%) op temperaturen rond of iets onder normaal.

In het weekend overgang naar maxima rond een graad of 5, met vooral in het zuidoosten kans op natte sneeuw. Met name in de nacht naar maandag kans op lichte vorst. Daarna iets hogere temperaturen, maar te laag voor de tijd van het jaar. Neerslagkansen nemen af naar 40%.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn