Monday 24 June
Weerman Jannes Wiersema

Droog, geregeld zon en minder warm.

28 juli 2013 door Jannes Wiersema
bewolkt

bewolkt

Afgelopen nacht passeerde het koufront dat de overgang markeert naar koelere maritiem polaire lucht. Een passerende trekrug achter het koufront zorgt overdag voor stabiel en koeler zomerweer. Vanaf maandag passeren er in de licht onstabiele stroming nu en dan meest zwakke storingen. Vanaf woensdag bouwt zich een hogedrukgebied boven of net iets oost van onze omgeving op. Het hoog nestelt zich donderdag en vrijdag boven het centrale deel van Europa. De stroming wordt weer zuidelijk en warmer. De lengte van deze nieuwe warme periode is nog steeds enigszins onzeker. De meeste oplossingen geven ergens gedurende het komende weekeinde alweer een einde aan deze kortdurende terugkeer van de hitte. of zaterdag of zondag.

Afgelopen nacht tijdens de passage van het koufront,kwam het wederom tot plaatselijk flinke regen/onweersbuien. Deze trokken van Zuid naar No over het land.Van de waarnemers kreeg ik onderstaande neerslaggegevens van de afgelopen 24 uur.

Woudenberg: 15,0 mm; Roodeschool: 12,5 mm; Emmeloord : 9,6 mm; Veen : 12,5 mm; Drongelen : 11,8 mm; De Lutte: 5,3 mm; Ten Post: 8,2 mm; Hank: 28,8 mm (maandhoeveelheid nu 73 mm) ; Veen: 29,0 mm; Gilze-Rijen 34 mm.

Vandaag stroomt iets koelere en drogere lucht ons land binnen. Van het westen uit klaart het vanochtend verder op. Het zuidoosten blijft echter te maken houden met meer bewolking en er kan daar nog wat regen vallen. Elders blijft het overwegend droog. Bij een zwakke tot matige en aan de kust vrij krachtige tot krachtige zuidwestenwind, voelt het een stuk koeler aan. De maximumtemperatuur ligt rond 23 graden.

Door een zwakke hoogte rug was het in het westen van het land mooi en vrij zonnig weer,naar het oosten en noordoosten had men nog te maken met een slepend koufront boven Duitsland met daar nog forse onweersbuien. In de Bilt kwam een einde aan de hittegolf die een week heeft geduurt. De maximum temperatuur kwam in de Bilt niet verder dan 23,4 graden. Elders in den lande maximum temperatuur van ongeveer 23 tot 24 graden. Het bleef op de meeste plaatsen droog. Wel stond er langs de kust veel wind,deze was soms met name in de ochtend krachtig (noordkust)

Vannacht zijn er naast brede opklaringen ook enkele wolkenvelden. Het blijft droog. De windkrimpt naar het zuidoosten en is zwak. Het koelt af naar zo’n 15 graden. En er kunnen zich wat mistbanken gaan vormen.

Maandag begint de dag met vrij veel hoge bewolking, in de loop van de ochtend klaart het op en ontstaan er in het binnenland enkele buien. Somige buien kunnen  gepaard gaan met onweer. De middagtemperatuur ligt tussen 20 graden in het westen en 25 graden in het oosten van het land. Er staat een matige en aan de kust vrij krachtige.

Na maandag blijft het ook dinsdag en woensdag aangenaam weer. Dinsdag is het op veel plaatsen niet warmer dan 20 tot 22 graden. Verder waait het met name dinsdag matig en aan de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig uit het westen. Op beide dagen is er kans op enkele buien. Bepalend voor dit weerbeeld is een westelijke tot zuidwestelijke (hoogte)stroming aan de zuidkant van lagedrukgebieden ten noorden van Nederland.

Vooruitzichten

De eerste helft van deze week koeler met geregeld zon, kans op een enkele bui en middagtemperaturen rond 22 graden. Vanaf donderdag meest droog en opnieuw warm, met middagtemperaturen oplopend richting 30 graden.

PLUIM_06260_NWT

Naderend onweer Noord Groningen za middag 27 Juli 2013

Naderend onweer Noord Groningen za middag 27 Juli 2013

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn