Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Een enkele bui.

30 september 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een lagedrukgebied ten noordoosten van Schotland koerst naar Scandinavië. Bijbehorend noordoost-zuidwest georiënteerd koufront (thetaW850 = 13C) ligt nog net boven het uiterste zuidoosten om 05 LT. Dit koufront verlaat de komende uren het land. Zwakke golfvorming in het koufront kan ervoor zorgen dat het zuidoosten van het land tot in de ochtend onder de invloedssfeer van het koufront blijft liggen. Vandaag bevinden we ons we in een zuidwestelijke stroming met aanvoer van polaire lucht. Een trog ten zuidwesten van IJsland (CAD) diept steeds verder uit tot een afgesloten kern van lage druk en trekt naar Engeland waar het zaterdagochtend arriveert. Hier vooruit is een barocliene band aanwezig die net ten noorden van het hierboven beschreven koufront ligt en steeds meer een convectief karakter krijgt. Deze band is actueel nog verder door te trekken over het noordwesten van ons land. Achter deze barokliene band zakken de dauwpunten naar onder de 10 graden. Door het naderbij komen van de lagedrukkern op zaterdag ontstaat er golfvorming in het gepasseerde koufront die dan weer dichtbij het zuidoosten kan komen.

Na de passage van het koufront komen we in polaire lucht. Hierin komen kleinschalige verstoringen voor die door de modellen verschillend opgelost worden. Zodra de CAD uitgediept is tot een laag en aankomt boven de Britse Eilanden zien we eveneens kleine verschillen in de wind en neersslag tussen de modellen onderling. Qua timing zijn de verschillen nihil. Zaterdag om 12 UTC ligt de kern boven East-Anglia. De verschillen met betrekking tot de barocliene zone hier vooruit zijn erg klein.

Vandaag is er eerst vrij veel bewolking en vooral in het noorden is een regenbui mogelijk. In de middag breekt van het westen uit de zon steeds meer door. De middagtemperatuur ligt rond de 18°C. De zuidwestenwind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig.

In de nacht naar zaterdag zijn er opklaringen en komt er langs de kust nog een enkele bui voor. Verder is zeer lokaal een mistbank mogelijk. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 13 graden vlak aan zee tot 8 graden landinwaarts. De zuid- tot zuidoostenwind is zwak tot matig. Langs de kust is de wind af en toe vrij krachtig.

Zaterdag overdag schijnt de zon af en toe, maar is er ook kans op een bui. Langs de kust kan er ook onweer voorkomen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 18 graden. De zuidelijke wind is zwak tot matig.

Een hoogtelaagje beweegt tezamen met een vlak grondlaag vanaf Engeland via onze omgeving oostwaarts om vanaf dinsdag richting Zuidoost-Europa af te buigen. Zondag zien we boven de Britse Eilanden en de Noorse Zee de opbouw van een rug van hoge druk, die zich na het weekeinde doorontwikkelt tot een krachtig hoog boven Scandinavie halverwege de week. Het centrum van dit hoog verplaatst zich het volgende weekend richting het noorden van Rusland, maar wordt van het westen uit opnieuw versterkt doordat een hogedrukgebied vanaf Amerika zijn invloed uitbreidt naar Europa. Dit resulteert in een langgerekte gordel van hogedruk rond 55N. Lage druk vinden we vooral noord van 65N en rond 40N.

Vooruitzichten

Zondag bewolkt met af en toe neerslag, daarna droog met flinke zonnige perioden. Maximumtemperaturen rond 17 graden.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 07 oktober tot en met vrijdag 14 oktober

Grote kans (80%) op droog najaarsweer met geregeld zon en temperaturen enkele graden boven het langjarig gemiddelde.

De consistentie is tot het einde van de week groot te noemen. Daarna is het de vraag of het Scandinavie hoog verbinding maakt met het hogedrukgebied op de oceaan. Aan de droge periode die we achter de rug hebben komt voorlopig nog geen einde. De neerslagkansen blijven de gehele periode erg laag. Tot en met donderdag produceert zelfs geen enkel ensemble neerslag! Neerslagkans tot aan het einde van de EPS-periode slechts circa 10%. Voor wat betreft de temperatuur zien we een grote dagelijkse gang. Maxima liggen vrijwel de gehele periode tussen de 15 en 18 graden. De minima worden steeds iets lager, en met een droge continentale aanvoer zou het in de tweede week lokaal tot vorst aan de grond kunnen komen. Mistkansen zijn gezien de continentale aanvoer gering.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn