Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Een enkele bui.

18 april 2014 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Op de weerkaart  zien we een hogedrukgebied met de kern druk van 1024 hPa ten westen van Ierland en een lagedrukgebied van 1001 hPa boven het zuiden van Zweden. Tussen deze twee druksystemen in staat boven onze omgeving een noordelijke stroming en wordt frisse en onstabiele lucht naar onze omgeving gevoerd. De temperatuur zal dan ook vandaag ruim onder het langjarig gemiddelde van 14° blijven.

Tijdens de paasdagen ligt er een hogedrukgebied boven Scandinavië en een lagedrukgebied zowel aan de grond als in de bovenlucht (500 hPa-vlak) over het noordwesten van Frankrijk. Het bijbehorend frontaal systeem weg naar Engeland. Boven onze omgeving is de aangevoerde lucht onstabiel en tamelijk warm zodat zich in de loop van de dag een regen of onweersbuien kan gaan ontwikkelen. Het is op dit moment echter nog niet helemaal met zekerheid te zeggen hoe het een en ander gaat uitpakken! Wel gaat de temperatuur verder omhoog en krijgen we zwoele temperaturen tussen 16 en 21°. De hoogste maxima zijn weggelegd voor de gebieden met de meeste zon en dat wordt waarschijnlijk het noordoosten van ons land.

Het is half tot zwaar bewolkt en verspreid over het land komen enkele lichte buien voor. Tegen de avond wordt het overal droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 9 graden in het noorden tot 12 graden in het zuidoosten van het land. De noord- tot noordwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

In de nacht naar zaterdag is het wisselend bewolkt en kunnen er enkele buien vanuit het oosten het land binnentrekken. De noordenwind draait naar oostelijke richting en wordt zwak tot matig. De temperatuur daalt naar 4 of 5 graden.

Zaterdag overdag komen er opklaringen voor. Vooral in het zuiden kan nog een enkel buitje voorkomen, elders is het meest droog. Ook de zon laat zich geregeld zien. De wind is oost tot noordoost en zwak tot matig. De temperatuur loopt op naar 14 graden in het kustgebied tot een graad of 16 verder landinwaarts.

De Paasdagen verlopen zwoel met geregeld ruimte voor de zon en daarbij valt af en toe een regen- of onweersbui. De grootste kans op een aantal buien heeft het zuiden van het land. Het wordt nog wat warmer met temperaturen die landelijk uitkomen tussen 16 en 21°. De hoogste temperaturen zullen voorkomen in de gebieden met de meeste zonneschijn, die worden op dit moment verwacht in het noordoosten van ons land. Daarbij moet worden aangetekend dat de verwachting voor de Paasdagen nog altijd enigszins onzeker is dat op dit moment nog niet geheel duidelijk is hoe en of de buien wel over ons land gaan trekken. De wind waait gedurende de paasdagen zwak tot matig en komt daarbij meestal uit een oostelijke richting.

Vooruitzichten

Perioden met zon, af en toe een bui en weinig wind. Middagtemperatuur rond de 18 graden.

Za Zo Ma Di Wo Do
Zonneschijn (%) 50 30 30 30 60 50
Neerslagkans (%) 40 30 40 40 50 50
Neerslaghoeveelheid (mm) 0/1 0/1 0/3 0/2 0/3 0/3
Minimumtemperatuur (°C) 5 9/10 9/10 8/10 8/10 7/9
Middagtemperatuur (°C) 14/16 18/19 18/19 17/19 16/19 17/19
Windrichting NO O NO O O O
Windkracht (bft) 3 4 3 3 3 3

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn