Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Een enkele (winterse) bui, in het (zuid)oosten eerst nog kans op mist.

08 maart 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Vanuit het westen nadert een hoogterug met de as woensdag 03 UTC boven ons land. Het uitzakken van koude lucht vanaf Groenland richting Engeland zorgt voor een nieuwe hoogtetrog, hetgeen woensdag 18 UTC voor een afgesnoerd hoogtelaag boven Normandië oplevert. In het grondpatroon ligt een rug boven Engeland en een laag boven Zweden. Een trog (oude occlusie) trekt vannacht en vanochtend in een noordwestelijke stroming over ons land. Overdag loopt een volgend trogje/occlusierestant over het land, waarna er in de middag de zwakke rug vanuit het westen volgt.Als gevolg van het uitzakken van de kou slaat boven de Atlantische Oceaan een golf in het polaire front uit en het ontwikkelde laag trekt woensdag via de Britse Eilanden naar Het Kanaal, om vervolgens over Frankrijk opvullend zuidwaarts te koersen. Hier voor uit komt in de nacht naar woensdag een zwakke occlusie boven ons land te liggen, waarna het zuidwesten woensdag overdag mogelijk met de neerslag van het laag te maken krijgt.

In het oosten en zuidoosten zijn er brede opklaringen met lokaal enkele mistbanken. Elders is het half tot zwaar bewolkt en komen enkele buien voor, vanochtend mogelijk met winters karakter. In de middag wordt het van het westen uit droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 7 graden. De wind is zwak tot matig uit zuidwest tot west. In de avond draait de wind naar zuid en neemt aan de kust toe tot (vrij) krachtig.

Komende nacht neemt de bewolking vanuit het westen toe. In de loop van de nacht kan er in het westen af en toe wat lichte regen vallen. De temperaturen lopen uiteen van dicht bij nul in het oosten van het land tot 5 graden vlak aan zee. De wind is zuid en matig, aan de kust en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig.

Woensdag overdag is er veel bewolking en mogelijk valt er in het zuidwesten wat regen of motregen, elders blijft het waarschijnlijk droog. De middagtemperatuur ligt rond de 7 graden. De wind komt uit het zuidoosten en is vrij krachtig, aan de kust krachtig of hard. Later in de middag neemt de wind wat af.

Een hoogtetrog met as net ten oosten van ons land verplaatst zich verder oostwaarts en maakt vandaag de weg vrij voor een hoogterug. Woensdag komt een volgende hoogtetrog (koud afgezakt vanaf Groenland richting Engeland) boven ons land en in deze trog komt een afgesnoerd laag zuid van ons land tot ontwikkeling. In dit laag bevindt zich een onstabiele golf van het polaire front. Door diffluentie wordt het front boven ons uit elkaar getrokken, waardoor er weinig neerslag wordt berekend. Achter deze trog bouwt het Azorenhoog zich via Engeland noordwaarts op, hetgeen voor stabilisatie van ons weer gaat zorgen. De hoogterug wordt uiteindelijk een afgesnoerd hoog en afhankelijk van waar het zwaartepunt komt te liggen wordt bepaald uit welke richting de aanvoer van lucht boven ons land komt.

Vooruitzichten

Rustig en droog weer met in het algemeen veel bewolking. Middagtemperatuur ongeveer 10 graden en in de loop van de periode minima ruim boven het vriespunt.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 15 maart tot en met dinsdag 22 maart

Grote kans (70%) op het aanhouden van het rustige en droge weertype met maximumtemperaturen iets onder de langjaargemiddelde waarden.

Gedurende de meerdaagse periode lijkt de berekeningen van de atmosferisch situatie vrij eenduidig. De grote onzekerheid in de EPS-periode ligt grotendeels in de positie van het centrum van het hoog en de bijbehorende rugas. De grootste kans is dat het zwaartepunt ten noordwesten van ons land komt te liggen waardoor de stroming noordwest tot noord wordt, maar er is een minderheid van clusters die het centrum van het hoog ten noordoosten berekenen waardoor een noordoostelijk aanvoer van continentaal polaire lucht wordt aangevoerd.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn