Thursday 18 July
Weerman Jannes Wiersema

een paar buien

26 november 2012 door Jannes Wiersema

Een sterk uitdiepende depressie, die in de nacht van zaterdag op zondag met drukdalingen tot 8 hPa/3 uur over het zuidoosten van Engeland trok, heeft bij ons de zuidwester in de gordijnen gejaagd. In het noordelijk en noordwestelijk kustgebied stak een ZUIDWESTERSTORM op: om 13 uur zondagmiddag rapporteerde Vlieland gemiddeld zelfs 91 km/uur overeenkomend met windkracht 10 ofwel ZWARE STORM. Kort na 13 uur meldde ook IJmuiden windkracht 10. De hoogste windsnelheden waren Terschelling met 96, IJmuiden 107 en Vlieland 110 km/uur.
Ook in het binnenland werden zware windstoten gerapporteerd. In Kamerik registreerde Piet van der Mel om 10:52 uur een uitschieter van 97 km/uur. Het ‘zenuwcentrum’ van de depressie bevond zich vanmiddag op het midden van de Noordzee met een kerndruk van 979 hPa.

De luchtmassa’s die rond de stormdepressie circuleerden waren aanvankelijk buitengewoon zacht. Zondagochtend rond 7 uur was het op veel plaatsen 12 tot 14 graden. Met 13,1º (Maastricht en Ell 14,2º) registreerde De Bilt de hoogste temperatuur van deze maand! In polaire luchtmassa’s was het in de middag iets minder zacht en na flinke opklaringen kwamen van het zuidwesten uit enkele buien tot ontwikkeling.

Het is nu nog wisselend bewolkt en droog, maar de komende uren gaat het van het zuiden uit af en toe regenen. Ook kunnen er enkele buien voorkomen. De middagtemperatuur ligt rond 10 graden. De wind is zuid tot zuidoost en meest matig.

Komende nacht is het wisselend bewolkt en in een enkele opklaring kan een mistbank ontstaan, met name in het noorden. De minimumtemperatuur ligt rond 6 graden. De wind is zwak uit zuid tot zuidoost.

Dinsdag overdag is het half tot zwaar bewolkt met af en toe regen. De middagtemperatuur ligt rond 8 graden. De wind is zwak uit uiteenlopende richtingen, alleen in het zuidoosten staat eerst nog een matige zuidenwind.

In een omvangrijk Europees lagedrukgebied (brede hoogtetrog) vormt zich de komende dagen een nieuwe kern boven de Middellandse Zee die later in de week via de Alpen naar de Baltische staten koerst. Boven het Noordzeegebied stelt zich ondertussen een noordelijke stroming in waarmee koude lucht wordt aangevoerd. Tijdens het weekeinde is het overdag nog maar 4-5 graden en in de nacht kan het, vanaf vrijdag al, tot lichte vorst komen. Hoewel er soms wat neerslag valt zijn de hoeveelheden over het algemeen klein.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn