Tuesday 27 February
Weerman Jannes Wiersema

Eerst enkele mistbanken, verder lokaal wat motregen.

01 november 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een omvangrijk hoog met het centrum boven de Alpen trekt geleidelijk oostwaarts weg. Nabij Oslo diept een een laag verder uit, trekt oostwaarts en wordt vanmiddag in de omgeving van Stockholm verwacht. Op de westflank van dit laag trekt een koufront, actueel boven het midden van de Noordzee in de aantrekkende noordwestelijke stroming richting ons land. Het koufront trekt vanmiddag en vanavond zuidoostwaarts over ons land. Daarna komt ons land in de maritiem polaire lucht met daarbij een stevige noordwestelijke stroming. Een hoogtetrog trekt komende nacht en woensdagochtend zuidoostwaarts over met name het noordoosten van ons land. Erachter neemt woensdag overdag de onstabiliteitsdiepte verder toe

Wind:

Vanochtend noordwest 7 Bft op de Noordzee, het eerst in het noordoostelijk deel, daarna verder zuidwaarts uitbreidend. Vanavond gaat de gemiddelde wind in het Waddengebied waarschijnlijk naar NW 6 Bft, vannacht naar een 7 Bft. Woensdagnacht en -ochtend neemt ook de kans op zware windstoten in het noord(oost)elijk kustgebied ook toe. Met name Harmonie36 geeft een stevig signaal (lokaal zelfs tot 100 km/uur), Harmonie38 is iets rustiger maar komt lokaal toch ook tot bijna 90 km/uur. Zeker een aandachtspunt.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Vanochtend lossen de mistbanken geleidelijk overal op en neemt de bewolking van het noordwesten uit verder toe. Vervolgens trekt er vanmiddag en vanavond een gebied met wat lichte regen en motregen van noord naar zuid over het land. Erachter klaart het vanuit het noorden weer op. Vanavond trekken enkele lichte buien vanaf de Noordzee het noordelijk kustgebied binnen. De maximumtemperatuur ligt rond 12°C. Er staat een zwakke tot matige zuidwestenwind. Van het noordwesten uit draait de wind naar noord tot noordwest en neemt toe naar matig, langs de kust en op het IJsselmeer naar vrij krachtig.

Ook vannacht trekken er met name vanuit het noordelijk kustgebied enkele buien het land binnen. Hierbij kunnen windstoten voorkomen en is er in het noordoosten een kleine kans op onweer. Elders wisselen opklaringen en enkele wolkenvelden elkaar af. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 9 °C vlak aan zee tot 4 °C in het binnenland. De noordwestelijke wind is matig boven land. Aan de kust en boven het IJsselmeer wordt de wind krachtig, in het noordelijk kustgebied af en toe hard. Er is in het Waddengebied later een toenemende kans op zware windstoten tot ongeveer 80 km/uur.

Woensdag overdag is het wisselend bewolkt en trekken er enkele buien over het land. De middagtemperatuur wordt ongeveer 11 °C. De noordwestelijke wind is matig, aan de kust en boven het IJsselmeer krachtig en in het Waddengebied eerst nog af en toe hard met daarbij ook kans op zware windstoten.

We hebben te maken met een stevige Atlantische hoogterug en een hoogtelaag boven Scandinavie. Boven onze omgeving wordt hiermee met een noordwestelijke stroming polaire lucht aangevoerd. Donderdag passeert een hoogterug, in het weekeinde van 5/6 november zakt een hoogtelaag uit tot over onze omgeving. In de week erop herhaalt dit patroon zich min of meer. Aan het begin van de volgende week een tijdelijke (zwakke) hoogterug, gevolgd door een nieuw hoogtelaag dat vanaf IJsland aan de oostflank van een nieuwe stevige hoogterug boven de Atlantische Oceaan afzakt naar onze omgeving. In de onderste niveaus van de atmosfeer zorgt dit voor een meridionale stroming waarbij we toch overwegend in de frisse polaire lucht verblijven.

Vooruitzichten

Geregeld enkele buien, maar ook nu en dan zon. De temperatuur ligt overdag tussen de 8 en 10 graden.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 08 november tot en met dinsdag 15 november

Waarschijnlijk houdt het enigszins wisselvallige weer aan. De temperatuur ligt op of iets onder de normale waarde en er is landinwaarts een kleine kans op een graadje vorst gedurende de nacht.

Tot het weekeinde van 5/6 november is de onzekerheid niet groot, enige onzekerheid in met name de minimumtemperatuur wordt veroorzaakt door de bewolkingsgraad en kleine verschillen in de positie van de rug op donderdag 3 november. De diepe trog die in het weekeinde van 5/6 november boven onze omgeving zou moeten liggen zit in alle clusters, er is echter wel behoorlijk onzekerheid in de exacte positie van deze trog. In de meeste members houden we enige dagen last van deze trog die de nodige wisselvalligheid oplevert. Een aandachtspunt is mogelijk grote neerslagsommen die met name langs de kust bij buien zouden kunnen voorkomen als de hoogtetrog boven ons land ligt. In de staafdiagrammen nemen de kansen op grotere neerslagsommen ook iets toe. De kansen op vorst gedurende de nacht nemen toe naar ongeveer 20-30% landinwaarts (staafdiagrammen). We weten echter dat in de staven deze kansen over het algemeen onderschat worden. In een stralingsnacht is het heel reëel dat het dan tot nachtvorst komt. Dit levert een kleine kans op (condensatie/bevriezings-)gladheid op stalen bruggen op vanaf maandag 7 november. De kansen op winterse neerslag zijn voorlopig klein. In de week van 7-14 november zien we de onzekerheid qua temperatuur sterk toenemen. Met een even grote kans op een westcirculatie als een blokkade.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn