Thursday 18 April
Weerman Jannes Wiersema

Eerst enkele mistbanken, verder zonnig en droog.

27 september 2016 door Jannes Wiersema

30Een gordel van hogedruk strekt zich uit van het oosten van Frankrijk via het zuidoosten van ons land naar Denemarken en verplaatst zich in zuidoostelijke richting. Woensdag zien we een omvangrijke gordel van hogedruk van de Azoren via het Alpengebied richting de Balkan. Aan de noordflank van deze hogedruk neemt de zonale stroming toe onder invloed van een tweetal lagedrukgebieden die tussen IJsland en Schotland door trekt. Een zwakke occlusie van behorende bij het eerste laag bereikt in de nacht naar woensdag het noordwesten en verlaat woensdagochtend vroeg het zuidoosten. Woensdagmiddag beweegt een inactief warmtefront van west naar oost over ons land en geraakt ons land in de brede warme sector van het tweede laag.

Belangrijkste aandachtspunt voor vannacht is de mistkans. Je zou verwachten dat met amper wind het meeste vocht zou neerslaan maar zien we actueel op diverse plaatsen in het land mistbanken wat dikker zijn. Mistsignaal in de modellen is in alle modellen sterker dan de voorgaande runs, op HARM38 na, die laat helemaal geen mist zien. Woensdag berekent Hirlam bij het binnenstromen van de warmere lucht meer vocht zien dan de overige modellen en komt zelfs als enige met een zwak neerslagsignaal.

Het is helder en er komen enkele mistbanken voor die na zonsopkomst spoedig zullen oplossen. Verder wordt het vandaag zonnig, pas in de avond komt er van het westen uit meer bewolking binnendrijven. Het blijft droog en de maximumtemperatuur ligt rond 20°C. Er staat aanvankelijk amper wind, maar in de loop van de ochtend wordt de wind zwak tot matig uit een zuidelijke richting. In de middag wordt de wind zuidwest en neemt toe naar matig, langs de kust en op het IJsselmeer naar vrij krachtig. In de avond kan de wind in het noordwestelijk kustgebied toenemen naar krachtig, windkracht 6.

In de nacht naar woensdag is het zwaar bewolkt en valt er vooral in het noordwesten en noorden af en toe lichte regen. De minima lopen uiteen van 12°C in het zuidoosten tot 17°C vlak aan zee. De zuidwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig. In het noordelijk en noordwestelijk kustgebied kan de wind krachtig zijn.

Woensdagochtend valt er lokaal nog af en toe lichte regen. Geleidelijk wordt het overal droog en komt de zon er steeds meer bij. De middagtemperaturen lopen uiteen van 18°C in het noordwesten tot lokaal 23°C in het zuiden van het land. De zuidwestelijke wind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig. In de avond neemt de wind aan zee toe naar krachtig.

Donderdag ligt een langgerekte gordel van hogedruk over de zuidelijke helft van Europa. Een lagedrukgebied in het zeegebied tussen IJsland, Schotland en Noorwegen beweegt noordoostwaarts en diept verder uit boven Scandinavie. Bijbehorend koufront systeem beweegt donderdagavond over ons land, vrijdagavond gevolgd door een frontale golf, die geïnduceerd wordt door een kortgolvige hoogtetrog. In het weekeinde bevinden we ons in wat koelere polaire lucht. Zaterdag overdag passeert er een trekrug. Later op zaterdag en op zondag trekt een laag over de noordelijke Noordzee richting het zuiden van Zweden. Na het weekeinde zien we boven onze omgeving en Scandinavie de opbouw van een omvangrijk hogedrukgebied. Het centrum van dit hoog verplaatst zich in de loop van volgende week richting Oost-Europa. Lagedrukgebieden manifesteren zich op de Atlantische Oceaan zuid van IJsland. Met een stroming tussen zuid en zuidwest wordt opnieuw vrij warme lucht aangevoerd.

Vooruitzichten

Vanaf donderdagmiddag af en toe regen of een bui en daling van temperatuur. In het weekeinde overwegend droog en geregeld zon. Na het weekeinde weer warmer.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 04 oktober tot en met dinsdag 11 oktober

Aanvankelijk grote kans op droog en zonnig najaarsweer met maxima ruim boven het langjarig gemiddelde. Later in de periode toenemende kans op een wisselvalliger weertype.

Tot en met het weekeinde zit er weinig spreiding in het EPS-ensemble. Qua temperatuur zien we van vrijdag tot en met zondag een duidelijke dip. Na het weekeinde weer een groot aantal leden met bovennormale temperaturen waarbij zelf zomerse dagen niet onmogelijk zijn. Wat de neerslag betreft zien we vanaf donderdagmiddag tot en met de nacht naar zaterdag een kans van ca. 60%, de hoeveelheden zijn echter beperkt tot enkele mm’s. Vanaf zaterdag overdag weer grotendeels droog, neerslagkansen na het weekeinde niet groter dan 30%. Op de nog langere termijn zien we een normale spreiding in de oplossingen zonder een duidelijke voorkeur voor een bepaald weertype. De neerslagkans ligt dan rond de 40% en in de wind zijn er geen bijzondere uitschieters te ontdekken.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn