Monday 4 December
Weerman Jannes Wiersema

Eerst in de zuidelijke helft mist, verder rustig en vrijwel droog weer.

18 oktober 2013 door Jannes Wiersema

bewolktEen rug, behorend bij een zadelgebied, ligt boven het midden. De rug trekt langzaam noordoostwaarts en verlaat rond 12 UTC het noordoosten. Na rug-passage trekt de zuid(oost)elijke stroming geleidelijk aan. De rug wordt doorkruist door een zwakke barokliene zone. De aangevoerde lucht is van polaire origine. Een warmtefront boven Frankrijk trekt noordwaarts en bereikt zaterdag 06 UTC het zuidwesten en verlaat rond 12 UTC het noordoosten. In de warme sector wordt opmerkelijk zachte lucht aangevoerd. Het golvende koufront ligt zaterdag boven de westelijke Noordzee.

Boven het midden en zuiden van het land is een uitgestrekt mistveld aanwezig. In het noorden zijn wolkenvelden waar sporadisch nog een spat regen uitvalt. Vanochtend lost de mist langzaam op en gaat in het midden en zuiden over in laaghangende bewolking hetgeen een grijs en nevelig weerbeeld oplevert. In het noorden is ook de zon af en toe te zien. Vanmiddag klaart het ook in het midden en zuiden geleidelijk op en komt de zon af en toe te voorschijn. De middagtemperatuur ligt rond 15 graden. De wind wordt geleidelijk zwak tot matig uit een oost- tot zuidoostelijke richting en is in het noordoosten eerst nog noordwestelijk.

In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn er uitgestrekte wolkenvelden aanwezig. Plaatselijk kan er lichte regen of motregen vallen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 7 graden in het oosten tot 11 graden aan zee. Er staat een zwakke tot matige wind uit zuidoost tot oost. Aan de kust en op het IJsselmeer is de wind vrij krachtig.

Zaterdag overdag is het op de meeste plaatsen bewolkt en plaatselijk kan wat regen vallen. Het zuidoosten heeft de grootste kans op enkele opklaringen. In de avond neemt van het zuidwesten de kans op regen sterk toe. De middagtemperatuur loopt uiteen van 14 graden in het noorden tot plaatselijk 19 of 20 graden in het uiterste zuiden. De zuidelijke wind is meest matig. (Bron: KNMI)

De bovenluchtstroming is vrijwel de gehele periode zuidwestelijk en tamelijk goed doorstroomd. Dit stromingspatroon wordt veroorzaakt door een Centraal Europese hoogterug en een hoogtetrog boven het oostelijke gedeelte van de Atlantische Ocean. In deze stroming passeren van tijd tot tijd fronten. De aangevoerde lucht is echter zacht. Aan het einde van de operationele runtijd zien we een vervlakking van zowel de hoogterug als de hoogtetrog, waardoor de stroming meer en meer zonaal wordt.

Vooruitzichten

In het algemeen vrij veel bewolking. Met maxima oplopend naar bijna 20 graden is het zeer zacht.

Vooruitzichten lange termijn
vrijdag 25 oktober tot en met vrijdag 01 november

Zeer waarschijnlijk aanhoudend wisselvallig en zacht.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn