Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

Eerst lokaal mistbanken en in het zuiden regen. Geleidelijk overal meer zon

23 augustus 2013 door Jannes Wiersema

bewolktAan de zuidwestflank van een hogedrukgebied boven Scandinavië draait de stroming in onze omgeving naar een oostelijke richting. Hiermee wordt dan geleidelijk drogere lucht aangevoerd. Boven het noordoosten van het land liggen de restanten van een frontaal systeem. Dit systeem zorgt nog voor de nodige hogere bewolking. Boven de zuidelijke Noordzee ligt een hoogtelaag. Dit laag is op 300 hPa nog goed terug te vinden en trekt vanochtend naar het zuidoosten weg. Aan de zuidzijde van dit laag valt neerslag uit bewolking vanaf middelbaar niveau, vanaf ongeveer FL100 is de opbouw potentieel onstabiel. Toppen tot FL250. Dit laag vult geleidelijk op. Een hoogterug volgt, in de hoogtetrog die daar dan weer achter ligt, ontwikkelt zich komende nacht een afgesnoerd laag, dat op zaterdag over België trekt. Een frontaal systeem trekt vandaag over de Britse Eilanden en komt komende nacht boven de Noordzee aan en beweegt over België en Noord-Frankrijk. Dankzij het hoogtelaag intensiveert dit frontaal systeem en ontstaat er een laag aan de grond boven Noord-Frankrijk, dat richting België beweegt. Aan de noordkant ontstaan mogelijk enkele buien.

De dag begint met wolkenvelden, maar de zon is ook al op diverse plaatsen te zien. Lokaal komen mistbanken voor, die in Noord-Holland verkeersbelemmerend kunnen zijn. De mist zal spoedig verdwijnen. In de zuidelijke provincies kan er de eerste uren nog af en toe regen vallen. In de loop van de dag verdwijnt de bewolking op de meeste plaatsen en is er veel ruimte voor de zon. De oostelijke wind is zwak tot matig en de middagtemperatuur loopt uiteen van 23 graden op de Wadden tot plaatselijk mogelijk 28 graden in het zuidoosten.

Vannacht neemt van het zuidwesten uit de bewolking geleidelijk toe, maar het blijft droog. In het noordoosten van het land blijft het lang opgeklaard. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 13 graden in het noordoosten tot 17 graden in het zuiden en zuidwesten van het land. Er staat een matige oostenwind.

Morgen overdag is er vrij veel sluierbewolking, waar de zon vooral in het midden en noorden nog doorheen weet te schijnen. In het zuiden van het land is er in de loop van de middag en avond kans op enkele buien. De maximumtemperatuur ligt rond 24 graden. De oostelijke wind is matig, in het waddengebied mogelijk vrij krachtig.

Een hoogterug boven West-Europa met de as N-Z georiënteerd boven Noorwegen vormt in het weekend een aparte kern boven Scandinavië. Een hoogtetrog west van Ierland zakt verder uit en in het zuidelijke deel snoert een kern af, die op zaterdag boven het noordwesten van Frankrijk ligt. Deze kern trekt door naar Midden-Europa. Aan de grond zorgt dit ervoor dat een frontaal systeem net ten zuiden van ons land activeert en zich hierin een grondlaag vormt. Hierdoor krijgt vooral het zuidelijk deel van het land in het weekend met een (ingedraaid) frontaal systeem te maken. Een volgende hoogtetrog zakt dan op woensdag uit, waarna op donderdag een opnieuw een kern afsnoert boven onze omgeving. Dit zorgt op woensdag en donderdag opnieuw voor neerslag. Hierna bouwt een rug op boven onze omgeving. De temperaturen liggen gedurende de periode rond de normale waarden.

Vooruitzichten

Op zondag en maandag vooral in de zuidelijke helft van het land kans op neerslag. Verder rustig weer met af en toe zon, een kleine kans op een bui en temperaturen rond normaal.

Vooruitzichten lange termijn
vrijdag 30 augustus tot en met vrijdag 06 september

Rond 70% kans op een weertype met slechts af en toe een bui en temperaturen rond normaal. Rond 30% kans op een wisselvalliger weertype met temperaturen beneden normaal.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn