Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Eerst mistbanken, verder toenemende bewolking en af en toe regen.

18 oktober 2015 door Jannes Wiersema

40Een hoogtelaag boven het midden van Duitsland trekt uiterst langzaam zuidoostwaarts en komt maandag boven Oostenrijk aan. Een ontwikkelende vore van lagedruk boven Sleeswijk Holstein breidt zich vanochtend richting ons land uit en trekt vanavond als klein lagedrukgebiedje naar België weg. In de vore zijn frontale restanten ingevangen. De lucht is er in de onderste niveaus ook aanhoudend vochtig. Maandag komt ons land geleidelijk meer onder invloed van hogedruk ten westen van Ierland en lijkt het geleidelijk gedaan met de vochtige grenslaag.

Vanochtend zijn er in de zuidelijke helft opklaringen en komen er mistbanken voor. Een gebied met bewolking en (mot)regen, dat nu boven het noorden van het land ligt breidt, zich vandaag verder over het land uit. Het wordt vanmiddag ongeveer 10 graden. De wind is zwak en komt uit uiteenlopende richtingen. Langs de kust en op het IJsselmeer komt in de loop van de dag een matige noordwest- tot noordenwind te staan.

Vanavond en vannacht blijft het bewolkt en valt er plaatselijk nog lichte regen. Lokaal kan mist ontstaan. De temperatuur varieert van zo’n 7 graden in het oosten tot 11 vlak aan zee. De wind is zwak en waait uit uiteenlopende richtingen. Langs de kust is de wind matig uit het noordoosten.

Waarschuwing land 0 new

Maandag is er veel bewolking met in de ochtend eerst plaatselijk mist. Lokaal kan er nog een lichte bui voorkomen. In de loop van de dag komt in het noorden van het land de zon soms tevoorschijn. De middagtemperatuur wordt komt uit rond 12 graden. De wind is meest noordelijk en zwak tot matig.

Vanaf maandag komt er een overtuigend einde aan de huidige weersituatie met hoogtelaag boven Duitsland. Een hogedrukuitloper boven de oceaan breidt zich via Biskaje uit richting Frankrijk. Eigenlijk zijn de neerslagkansen in de eerste helft van de nieuwe week nog klein. Woensdag passeert een koufront ons land en ook donderdag is de stroming cyclonaal en het weer enigszins buiig. De dagen erna bouwt de hogedruk vanaf de oceaan op richting Frankrijk. Gedurende de MD-periode ligt dat hogedrukgebied boven het oosten van Europa. Er zijn dan significante verschillen qua positie van die hogedruk kern en derhalve in de stromingsrichting boven onze omgeving; Oceaanfronten halen ons net wel of net niet.De neerslagkans is dan zo’n 40%

Vooruitzichten

Vrij veel bewolking en vanaf woensdag nu en dan wat regen. Met een graad of 13 ligt de temperatuur rond de normale waarde voor deze tijd van het jaar.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 25 oktober tot en met zondag 01 november Onzeker: Een 60% kans op meest droog weer, dan wel een 40% kans op nu en dan wat regen. De middagtemperatuur gaat waarschijnlijk richting de 10 graden.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn