Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Eerst nevelig en grijs, vanmiddag hier en daar wat zon.

23 september 2013 door Jannes Wiersema

bewolktEen hogedrukgebied boven onze omgeving bepaalt ook de komende 48 uur ons weer. Het zwaartepunt van dit hogedrukgebied lag afgelopen middernacht boven het noordwesten van Frankrijk en verplaatst zich gedurende deze verwachtingsperiode periode langzaam richting Alpen. Op de noordoostflank van het dit hoog ligt een zwakke frontale zone die vandaag en morgen vrijwel stationair van Schotland richting Denemarken ligt. Het significantie weer boven onze omgeving speelt zich af in een ondiepe laag onder de (langzaam van 4000 naar 2500 vt dalende) subsidentieinversie. De westelijke aanvoer onder deze inversie is relatief zacht en vochtig en zorgt voor veel stratus bewolking en ook lokaal voor mist. Tijdens opklaringen gedurende nacht en ochtend is de kans op vorming en/of aanvoer van mist het grootst. In een brede warme sector zijn de dauwpunten rond de 16 graden.

De dag begint nevelig, lokaal zelfs mistig. Vanmiddag komt de zon waarschijnlijk vaker tevoorschijn, al zullen er ook plaatsen zijn waar de bewolking de overhand houdt. De temperatuur loopt op richting 20 graden. Het blijft vrijwel droog. De wind is westelijk en zwak tot matig.

Vanavond en gedurende de nacht naar dinsdag zijn er enkele opklaringen en kan opnieuw mist ontstaan. De minimumtemperatuur wordt omstreeks 13 graden. De wind komt uit uiteenlopende richtingen en is zwak.

Dinsdag overdag komt na het optrekken van de mist de zon af en toe tevoorschijn. Het blijft droog en het wordt ongeveer 18 graden. De wind is zwak, komt eerst uit westelijke richtingen en wordt geleidelijk veranderlijk. (Bron: KNMI)

Boven het noordwesten van Frankrijk ligt op de nulmeridiaan een hoogterug. Er is sprake van een omega blokkade. Ons land ligt op de noordoostflank van dit hoog. Het polaire front ligt vrijwel stationair over Schotland richting Denemarken. In onze omgeving wordt komende dagen vochtige en relatief zachtere lucht aangevoerd waarin ondiepe grenslaag processen bepalend zijn (kans op mist en stratus). Het weer zit beneden de 1000 meter, onder de subsidentie inversie. Dinsdag zakt de hoogterug iets verder zuidwaarts weg, in het grondpatroon komen we geleidelijk in een zadelgebied terecht. Vanaf woensdag zouden er zwakke restanten van het polaire front tot over onze omgeving kunnen doordringen. Vanaf het komend weekeinde komt de neerslagactiviteit van diepere oceaan depressies boven de UK meer richting het Europese continent. Er zijn nog steeds onzekerheden in koers en diepte van deze depressies.

Vooruitzichten

Tot het weekeinde meest droog met vrij veel bewolking, daarna toenemende regenkansen. Middagtemperatuur ongeveer 18 graden.

Vooruitzichten lange termijn
maandag 30 september tot en met maandag 07 oktober

Waarschijnlijk houdt het enigszins wisselvallige weer aan. De temperatuurverwachting is wat onzeker, maar komt waarschijnlijk toch in de buurt van zo’n 16 of 17 graden. Een normale waarde voor deze tijd.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn