Friday 24 May
Weerman Jannes Wiersema

Eerst nog een enkele bui, vanmiddag meest droog. Vanavond opnieuw regen.

29 juni 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een sturend hoogtelaag ten zuiden van IJsland zorgt voor een westelijke stroming. Een ingedraaide occlusie met een geringe onstabiliteitsdiepte scheert vanochtend over de noordwestelijke helft noordoostwaarts. Vanmiddag passeert een vlakke trekrug. Vanavond nadert een volgend frontaal systeem waarvan het koufront donderdag overdag ZW-NO georienteerd over het aandachtsgebied golft.

De modellen laten allen dezelfde grote lijn zien, maar er zijn zeker wel detailverschillen. In de timing van het golvende koufront is Harm38 beduidend sneller dan de andere (EC/Hirlam/Harm36) we houden de laatstgenoemden aan, hetgeen betekent dat we een groot deel van de donderdag te maken krijgen met het slepende front.

Waarschuwing land 0 newKaart verwachtingen vandaag dag

Vanochtend zijn er wolkenvelden en komen er in de noordwestelijke helft enkele regenbuien voor. In de middag zijn er perioden met zon en is het tijdelijk droog. De maximumtemperatuur ligt rond 19 graden. De matige, langs de kust vrij krachtige tot krachtige zuidwestenwind draait in de avond naar het zuiden.

Neerslag:

Vanochtend op de ingedraaide occlusie uit de Tcu nog lichte buitjes/coalescentie neerslag. Komende nacht en morgen overdag op het slepende front langduriger neerslag met totalen van 5-15 mm. Op het koufront is het mogelijk wat buiig maar zeker niet diep onstabiel. Het zal tot de avond duren voordat het van het westen uit droger wordt.

In de loop van de avond wordt het van het westen uit bewolkt en gaat het opnieuw regenen. In de nacht naar donderdag breidt de regen zich verder over het land uit. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 14 graden en de zuidelijke wind is matig, langs de kust af en toe krachtig.

Donderdag overdag is er vrij veel bewolking en regent het af en toe. In de loop van de middag wordt het van het westen uit op steeds meer plaatsen droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 18 graden. De wind wordt in de loop van de dag zuidwest en is overwegend matig.

Vrijwel de gehele verwachtingsperiode domineert een hoogtelaag in het zeegebied tussen IJsland-Schotland-Noorwegen. Dit zorgt voor een cyclonaal en westelijk stromingspatroon met aanvoer van storingen vanaf de Atlantische Oceaan. Tegen het einde van de Oper run, lijkt het hoogtelaag zich voorzichtig oostwaarts te gaan verplaatsen en daarmee hogedrukinvloed zich te kunnen gaan uitbreiden.

Vooruitzichten

Wisselvallig met maxima iets beneden normaal.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 06 juli tot en met woensdag 13 juli

Grote kans (ongeveer 80%) op voortzetting van het wisselvallige en enigszins koele weertype. Ongeveer 20% kans op overgang naar een stabieler en warmer weertype.

In vrijwel alle leden van het EPS zien we tot aan vrijwel +240 het genoemde hoogtelaag terug. Dit betekent dat we met een west- tot zuidwestelijke aanvoer te maken hebben met de aanvoer van enigszins koele lucht met van tijd tot tijd storingen. Maxima liggen daarbij in het algemeen rond de 20 graden. Wat verder opvalt is dat er in het algemeen niet zo heel veel wind staat, hetgeen het weertype nog enigszins vriendelijk maakt met af en toe zon. In de cluster scenario kaarten zien we voor vrijwel de gehele periode het scenario met een positieve NAO domineren. Aan het einde van de periode zien we 13 leden met een geblokkeerd scenario en de rest houdt vast aan de west stroming (pos. NAO)

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn