Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

Eerst nog enkele mistbanken, daarna zonnig en zomers warm.

07 september 2016 door Jannes Wiersema

34Een hogedrukgebied boven Polen beweegt langzaam (zuid)oostwaarts. Aanvankelijk heeft dit hoog een uitloper via België naar de Engelse zuidkust, deze zwaait vanmiddag van zuidwest van noordoost over ons land. Hierdoor kan een lagedrukgebied ten zuidwesten van Ierland richting het IJsland trekken. Bovendien zal een inactief front boven het westen van de FIR (boven zee) door de in kracht toenemende zuidelijke stroming meegenomen worden en vanavond het noorden van de FIR verlaten. Tegelijkertijd komt er aan de zuidflank van het eerdergenoemde laag een noord-zuid georiënteerd en inactief koufront van het westen uit naderbij. Dit koufront trekt donderdagavond van west naar oost over het land. Daarvooruit trekt donderdag later op de ochtend en in het begin van de middag een vore noordoostwaarts over het land, waarachter de stroming al west tot zuidwest wordt.

Aandachtspunt is het zicht en stratus boven het noorden van het aandachtsgebied (boven zee). Tot de passage van het koufront blijft de lucht tamelijk vochtig boven zee, hoewel de dauwpunten advectief geleidelijk (ruim) 1°C moeten gaan dalen met afnemende nevel- en mistkansen tot gevolg.

Kaart verwachtingen vandaag dag

Vanochtend lossen de mistbanken snel op. Het wordt een overwegend zonnige en droge dag. Op de meeste plaatsen wordt het 26 à 27°C, op de Wadden enkele graden lager. Er staat een zwakke zuidoostenwind, aan de kust is er in de middag tijdelijk kans op wind vanaf zee.

Komende nacht is het helder. Het koelt af naar circa 13°C. Er staat een zwakke, aan zee en op het IJsselmeer matige oostenwind.

Morgen overdag is het zonnig, op wat sluierbewolking na. De maxima lopen uiteen van 24°C op de Wadden tot 28°C in het zuidoosten. De wind is aanvankelijk zuidelijk en neemt overdag toe naar matig. In de middag wordt de wind zuidwestelijk, in de avond westelijk en langs de zuidwestkust neemt de wind dan mogelijk toe naar vrij krachtig.

Op vrijdag 9 september strekt een hoogterug zich uit van Polen richting Spitsbergen. Een langgolvige hoogtetrog ten westen van Ierland komt langzaam dichterbij en passeert in de nacht naar zondag 11 september. Daarna is er tijdelijk sprake van een west- tot zuidweststroming, waarbij de jetas wat noordwestelijker blijft dan in de berekeningen van gisteren. Begin volgende week bouwt zich boven of net oost van ons land weer een sterke hoogterug op, die vertragend oostwaarts trekt met neiging tot blokkadevorming. Op vrijdag 16 september komt dan weer een hoogtetrog dichterbij, die in het volgende weekend mogelijk boven Nederland uitkomt. In de onderste niveaus passeert in de nacht naar vrijdag 9 september een inactief koufront terwijl zich overdag een rug van hoge druk opbouwt boven onze omgeving. Op zondag 11 september passeert in de nacht en ochtend opnieuw een zwak koufront. De activiteit hiervan lijkt, met het noordwestelijker blijven van de jetas, minder voor te stellen dan in de berekeningen van gisteren. Begin volgende week belandt het aandachtsgebied weer in een brede warme sector en pas op vrijdag 16 september bereikt een koufront ons land.

Vooruitzichten

Perioden met zon en overwegend droog. Vrij warm tot warm weer voor de tijd van het jaar, op zondag tijdelijk koeler.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 14 september tot en met woensdag 21 september

Aanvankelijk een grote kans op overwegend droog en warm nazomerweer. In de loop van de periode waarschijnlijk meer bewolking, een toenemende kans op een bui en meer normale temperaturen voor de tijd van het jaar.

Het merendeel van de leden laat de hierboven beschreven ontwikkelingen zien tot en met begin volgende week. Een klein deel van de leden laat de hoogterug minder opbouwen, waarbij er enkele zwakke hoogtetroggen blijven passeren in een meanderende westelijke stroming. Vooral dieper landinwaarts is er van maandag 12 t/m donderdag 15 september een reële kans op een aantal zomerse dagen. De neerslagkans is klein, vooral van maandag 12 t/m woensdag 14 september is de kans op 1 mm of meer volgens de staafdiagrammen slechts 10-30%. Vanaf vrijdag 16 september lijkt de temperatuur weer te gaan dalen op de passage van een koufront, dat rond vrijdag voor tijdelijk verhoogde neerslagkansen van 60-70% zorgt.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn