Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

Eerst nog lokaal glad en in het zuiden en oosten mistbanken

03 december 2016 door Jannes Wiersema

bewolktEen hogedrukgebied boven de Britse Eilanden heeft een uitloper richting Zuidoost-Europa. In de loop van de periode komt het zwaartepunt hiervan juist boven Zuidoost-Europa te liggen met een uitloper richting Schotland. De as van deze uitloper ligt aanvankelijk boven de zuidelijke helft van ons land, maar verplaatst in de loop van zaterdag naar het noorden.

Vandaag begint met wolkenvelden in het noorden en midden, terwijl in het zuiden en oosten (lokaal dichte) mistbanken voorkomen. Plaatselijk kan het glad zijn. Gladheid en mist verdwijnen in de tweede helft van de ochtend. Daarna zijn er zonnige perioden, met vooral in het noorden enkele wolkenvelden. De middagtemperatuur loopt uiteen van 5°C in het zuidoosten tot 8°C in het Waddengebied. De wind waait uit noordoostelijke richtingen en is overwegend zwak, in de kustgebieden matig.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

In de nacht naar zondag is er weinig bewolking en ontstaat er op veel plaatsen mist, die mogelijk verkeersbelemmerend kan zijn. Bij een zwakke, langs de kust matige oostenwind koelt het sterk af met op veel plaatsen lichte en lokaal matige vorst.

Zondagochtend komt er op veel plaatsen mist voor die in de tweede helft van de ochtend geleidelijk oplost. In de noordelijke helft is de mist mogelijk hardnekkig. ’s Middags schijnt op de meeste plaatsen de zon. Na zonsondergang ontstaat er vooral in het noorden opnieuw mist. De maxima lopen uiteen van +2°C in het binnenland tot +5°C op de Wadden. In hardnekkige mist ligt de temperatuur rond het vriespunt. De oostenwind is overwegend matig.

Een hogedrukgebied boven Oost-Europa heeft via het noorden van ons land een uitloper naar Schotland. Geleidelijk neemt de invloed hiervan op ons weerbeeld af en concentreert de hoge druk zich boven de zuidelijke helft van het continent. Aan de noordflank hiervan trekken frontale systemen over het aandachtsgebied, zij het in verzwakte vorm.

Vooruitzichten

Aanvankelijk droog, rustig en zonnig met temperaturen onder normaal, daarna overgang naar wisselvallig en zacht weer.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 10 december tot en met zaterdag 17 december

Wisselvallig en temperaturen die vooral in de nacht ruim boven normaal zijn. In de loop van de periode geleidelijk lagere temperaturen.

De afbraak van de blokkade zit in vrijwel het gehele ensemble. De clusterscenario’s van het ECMWF laten op de langere termijn nog wel een enkele oplossing zien met daarin hogedrukinvloeden, maar meestal is er sprake van maritieme aanvoer. Op de termijn na +240 is er een dalende, niet winterse trend zichtbaar. Deze heeft vooral te maken met meer oplossingen waarin de wind westelijk/noordwestelijk wordt i.p.v. zuidwestelijk.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn