Tuesday 23 April
Weerman Jannes Wiersema

Eerst nog lokaal nevelig. Overdag landinwaarts zon maar ook soms wat motregen

01 juni 2013 door Jannes Wiersema

Tussen een lagedrukgebied boven Tsjechië en een hogedrukgebied bij de Azoren, met een rug tot boven de Britse Eilanden, staat in ons aandachtsgebied een noordelijke stroming. In deze drukverdeling komt tot en met zondagavond vrijwel geen verandering. Een koufront-occlusie boven het Verenigd Koninkrijk trekt zaterdagavond van west naar oost over ons land. Een tweede zwakke occlusie passeert zondagmiddag en -avond eveneens van west naar oost ons land. Door stijgende luchtdruk gaat dit alleen gepaard met enkele wolkenvelden.

NEERSLAG:

Uit het mistveld valt in de oostelijke helft van de Noordzee heel af en toe wat motregen.De bereikt in het Noorden ook met soms wat motregen.

Vanochtend is het eerst op veel plaatsen bewolkt en lokaal nog nevelig. Geleidelijk aan gaat de bewolking breken en in de middag zijn er vooral landinwaarts flinke perioden met zon. De kustgebieden en het IJsselmeer blijven wel kans houden op bewolking die vanaf zee binnen komt drijven. De middagtemperatuur loopt uiteen van 13 graden vlak aan zee tot 18 graden in het binnenland. Er staat een matige tot (vrij) krachtige noordelijke wind.

In de nacht van zaterdag naar zondag zijn er opklaringen en blijft het droog. Het kwik daalt naar omstreeks 7 graden bij een matige, aan zee vrij krachtige noordwestelijke wind.

Zondag overdag zijn er naast enkele stapelwolken flinke perioden met zon. Het blijft droog en de temperatuur loopt op naar een graad of 16 bij een matige noordwestenwind. (Bron: KNMI)

Het sturende hoogtelaag (500 hPa) boven het midden van Europa verplaatst zich gedurende de meerdaagse periode maar heel erg langzaam oostwaarts. Tegelijkertijd zien we een hoogtelaag boven het zuiden van Noorwegen retrograad de Noordzee overtrekken naar IJsland, waarna het afbuigt en via de Noordkaap oostwaarts trekt. Voor dit hoogtelaag uit trekt het laag dat maandag ten oosten van Groenland ligt richting het noorden van Scandinavië om daarna via Finland zuidwaarts te trekken om aan het einde van de EPS periode boven Denemarken aan te komen. In de tweede helft van deze week zien we een nieuw hoogtelaag afsnoeren in een trog boven de oceaan. I.t.t. de voorgaande dagen beweegt deze naar het Iberisch schiereiland / Golf van Biskaje. In de clusters zien we eigenlijk alleen maar consensus over het hoogtelaag dat naar de Golf van Biskaje trekt en dan ook nog tot zaterdag 8 juni. Hierna is er een breed spectrum aan oplossingen mogelijk die ook nog eens redelijk gelijkmatig verdeeld zijn. De clusters variëren van een uitgesproken rug op 500 hPa (50%) tot een uitgesproken trog (40%). De overige 10% laat een zonale stroming zien. In de hierop volgende week komen er geleidelijk steeds meer oplossingen met zonale stroming met een min of meer zwakke rug boven het continent.

Vooruitzichten

Rustig en droog weer met geregeld zon. Temperatuur stijgend naar 20-23 graden.

het weer

zaterdag 08 juni tot en met zaterdag 15 juni

Grote kans (90%) op een licht wisselvallig weertype met temperaturen rond de waarden die normaal zijn voor deze tijd van het jaar.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn