Tuesday 21 May
Weerman Jannes Wiersema

Eerst nog plaatselijk mist, in de loop van de dag af en toe zon.

06 oktober 2013 door Jannes Wiersema

bewolktEen rug van hogedruk vanuit een hoog boven de Golf van Biskaje ligt net ten westen van ons land. De rugas trekt vannacht oostwaarts en ligt vanmiddag net ten oosten van ons. We blijven de gehele verwachtingsperiode onder invloed van deze rug. Onder deze rugas bevinden we ons in polaire lucht.

Er zijn naast enkele wolkenvelden ook opklaringen, vooral in het noordwesten. Verder komt er in het oosten en in het zuidwesten plaatselijk nog (dichte) mist voor. Tegen de middag moet de mist toch overal verdwenen zijn en komt er op meer plaatsen ruimte voor de zon. Het blijft droog. De temperatuur wordt ongeveer 18 graden. De wind wordt overwegend westelijk en blijft zwak tot matig.

Vanavond en komende nacht klaart het op veel plaatsen op en kan er opnieuw mist ontstaan. De temperatuur daalt naar 7 tot 10 graden en de wind is zwak tot matig uit het zuidwesten.

Ook morgen overdag is het wisselend bewolkt en droog. In de ochtend komt echter eerst nog op meerdere plaatsen mist voor. De wind is zwak tot matig uit het zuidwesten en de temperatuur komt uit op 17 tot 18 graden. (Bron: KNMI)

Een hoogterug ligt over onze omgeving, boven Zuid-Europa ligt een hoogtelaag. In de loop van de week trekt de rug naar Oost-Europa. Een hoogtelaag trekt in de loop van de week vanaf IJsland naar onze omgeving en blijft dan tot in de volgende week boven onze omgeving rondtollen, terwijl een blokkerende hoogterug ten westen van de Britse Eilanden ligt. Aan de grond zorgt dit patroon voor een rug van hogedruk over ons land, die tot en met dinsdag voor rustig hersftweer zorgt. Daarna krijgen we te maken met een lagedrukgebied dat te noorden van Schotland langs naar de Noordzee beweegt en bij ons voor een stevige noordwestelijke stroming zorgt met wisselvallig weer.

Vooruitzichten

Aanvankelijk rustig herfstweer, maar vanaf het midden van de week een grote kans op wisselvallig weer met veel wind. Aanvankelijk temperaturen rond de 17 graden, vanaf donderdag beduidend kouder.

Vooruitzichten lange termijn
zondag 13 oktober tot en met zondag 20 oktober

Aanvankelijk vrij grote kans (70 %) op een wisselvallig weertype, maar geleidelijk toenemende kans op rustig herfstweer. Temperaturen onder de normale waarden voor de tijd van het jaar.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn