Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Eerst nog veel zon, geleidelijk meer bewolking.

14 maart 2016 door Jannes Wiersema

28Op hoogte vinden we de omega blokkade met het hoog bij Schotland en de noordelijke Noordzee en een hoogtelaag boven de Middellandse Zee (Italië) en een hoogtelaag op de Atlantische Oceaan. Aan de grond ligt de as van een hogedrukuitloper over onze omgeving net noord van ons land. Het zwaartepunt van het hoog verplaatst zich vanaf de Doggersbank geleidelijk naar Schotland en de noordelijke Noordzee. Ons aandachtsgebied heeft deze verwachtingsperiode te maken met een oostelijke aanvoer van continentaal polaire lucht die onder een subsidentie-inversie ’s nachts en in de vroege ochtend tamelijk vochtig is. Om het hoog trekt een warmtefront van Scandinavie richting ons land zuidoostwaarts. Achter de warmtefrontuitloper die vanavond passeert vindt advectie van vochtige lucht en lage wolken en mogelijk mist plaats. De achterste begrenzing van deze warme sector passeert dinsdagavond ons land. Intussen loopt er op de oostflank van het bovenlucht hoog ook een kleine depressie onder ons door.

De dag begint zonnig. Van het noordoosten uit komen in de loop van de dag wolkenvelden binnendrijven. In de noordelijke helft van het land raakt het vanmiddag geleidelijk bewolkt. Het blijft wel droog. De middagtemperatuur loopt op naar 8 tot 10 graden. De noordoostenwind neemt iets in kracht toe, naar matig en langs de westkust naar vrij krachtig.

Vanavond en vannacht raakt het in het gehele land bewolkt en nevelig. Lokaal kan er mist ontstaan. Lokaal wat lichte motregen is niet uit te sluiten. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 5 graden aan zee tot dichtbij het vriespunt in het zuiden van het land. De noordelijke wind is meest zwak.

Dinsdag overdag is het meest bewolkt en aanvankelijk ook nevelig en grijs. In de middag is er een spaarzame opklaring mogelijk. Het blijft vrijwel droog. De temperatuur loopt op naar 7 of 8 graden. De wind is noord tot noordoost en zwak tot matig.

Een krachtige omega blokkade met centrum in de omgeving van Schotland lijkt het tot het einde van de week vol te houden. Aan de grond zien we het centrum van het hoog zich vandaag en morgen eveneens te verplaatsen richting Schotland. De noordoostelijke stroming voert aanvankelijk vandaag nog vrij droge continentaal polaire lucht aan. Achter een inactief warmtefront dat later op maandag passeert komen we dinsdag in de warme sector in een gebied met vochtiger lucht terecht. Woensdag komen we weer achter het koufront en herstelt de noordoosten aanvoer met droge en koele continentale lucht zich. Tevens trekt er dinsdag een klein lagedrukgebiedje op de oost- en zuidflank van het genoemde hoog zuid van ons langs. Er zit voor het uiterste zuidoosten een gering neerslagsignaal op. Tegen het weekeinde kantelt de uitloper van het Schotse hoog weg uit onze omgeving. De stroming wordt noordelijk en deleidelijk neemt daarmee gedurende de EPS periode de kans op uitlopers van storingen die over Scandinavie zuidoostwaarts trekken toe

Vooruitzichten

De bewolking neemt richting het weekeinde toe. Het blijft waarschijnlijk wel tot zondag droog. De temperatuur ligt overdag rond 8 graden, De eerste paar nachten kan het soms nog een graadje vriezen

Vooruitzichten lange termijn

maandag 21 maart tot en met maandag 28 maart

De kans op een wisselvalliger weertype neemt toe. De temperatuur ligt waarschijnlijk op of iets onder de normale waarde voor de tijd van het jaar.

De blokkade is in alle leden van het ensemble te zien en zorgt tot het eind van de komende week voor droog weer. De op de zuid van ons langstrekkende storing is in deze run van geen belang meer voor ons land. De vorige run gaf in Beek aan het begin van de week nog wat (onbeduidend) neerslagsignaal. Op basis van deze run blijft het gerechtvaardigd ervan uit te gaan dat het droog blijft tot en met het komende weekeinde. Ook zal de zon geregeld te zien zijn, hoewel dinsdag achter de uitlopers van een warmtefront er mogelijk wat meer bewolking over ons land ligt. In het algemeen zien we in de temperatuur een sterke dagelijkse gang, hetgeen normaal is in een hogedruksituatie in deze tijd van het jaar. Onder heldere omstandigheden kan het ’s nachts nog dichtbij of iets onder nul komen en overdag net boven de 10 graden. Bij de aanwezigheid van wat hardnekkigere bewolking liggen de minima wat hoger en blijven de maxima wat achter. Gedurende de EPS periode zien we de temperatuurpluim zeker voor het maximum wel erg breed worden. Meer leden komen dan richting de 15 graden met de 12z temperatuur.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn