Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Eerst plaatselijk dichte mist, vanmiddag regen- en onweersbuien.

24 augustus 2015 door Jannes Wiersema

38Een koufront ligt om 06 UTC WNW-OZO georiënteerd boven het noorden van het land en verlaat aan het einde van de ochtend het uiterste noorden van het land. Een actieve depressie die om 00 UTC bij Bretagne ligt trekt via het Nauw van Calais (ca. 15 UTC) richting het zuiden van de Noordzee, alwaar het morgenavond aankomt. Bijbehorende occlusie trekt in de middag begeleid door een hoogtetrog van zuid naar noord over ons land. Het laag trekt dinsdag verder noordwaarts de Noordzee op en zal later geleidelijk opvullen. De ingedraaide occlusie met aan de zuidflank een scherpe trog met venijnige windband trekt in de nacht naar dinsdag van zuidwest naar noordoost over het land. Dinsdagmiddag hebben we te maken met een goed doorstroomde trekrug die van zuidwest naar noordoost over het land trekt. Morgenavond bereikt een volgend frontaal systeem van het zuidwesten uit ons land.

In het midden en zuiden van het land komt plaatselijk dichte mist voor, deze zal de komende uren geleidelijk verdwijnen. Verder is het in het noorden nog bewolkt en valt er in het noordoosten eerst nog af en toe regen. Vanmiddag is het wisselend bewolkt en komen er talrijke regen- en onweersbuien tot ontwikkeling. Bij deze buien zijn ook (zware) windstoten en hagel mogelijk. Tussen de buien door loopt de temperatuur vanmiddag op naar waarden tussen de 20 graden langs de kust tot lokaal 23 in het oosten en zuidoosten. Er staat een overwegend matige zuidoostenwind. Later in de middag en avond draait de wind naar zuid en wordt langs de westkust vrij krachtig.

NEERSLAG:

Actueel op het koufront nog stratiforme neerslag. Vanochtend aanvankelijk nog droog, maar vanaf het begin van de middag volgt de eerste neerslag van de occlusie, deze zal gelijk al buiig van karakter zijn. In de loop van de middag worden de buien geleidelijk nog wat intensiever door de dagelijkse gang en de iets afkoelende bovenlucht. De CAPE (SB) komt ruim boven de 1000 J/kg uit en de schering (0-6 km) bedraagt ca. 40 kn. De convectiemodus is waarschijnlijk goed georganiseerde multicells, mogelijk lokaal een supercell. Het onweerssignaal in zowel Harmonie als INDECS is overduidelijk, lokaal is ook zeker hagel mogelijk. Op de ingedraaide occlusie veelal stratiforme neerslag, mogelijk een verscholen bui. Morgen overdag meest droog, in de avond opnieuw frontale neerslag.

In de nacht van maandag op dinsdag trekt een nieuwe lijn met buiige neerslag van west naar oost over het land. De minimumtemperaturen liggen rond de 14 graden. De wind draait van zuid naar west en is matig tot vrij krachtig en langs de kust krachtig, mogelijk hard.

Dinsdagochtend trekken de buien naar het oosten weg en komt de zon geregeld tevoorschijn. Later in de middag en avond neemt van het zuidwesten uit de bewolking weer toe en gaat het opnieuw regenen. De middagtemperaturen liggen rond de 20 graden. Er staat een matige tot vrij krachtige, langs de kust krachtige, west- tot zuidwestenwind. In de loop van de dag draait de wind naar zuidelijke richtingen en neemt boven land in kracht af.

Tot en met zaterdag domineert een lagedrukgebied in het zeegebied tussen IJsland en Schotland. Aan de zuidwestflank van dit laag staat boven onze omgeving een zuidwestelijke stroming waarin woensdag en donderdag een golvende frontale zone net het noordwesten van ons land schampt. Vrijdag schuift de frontale zone wat oostwaarts op maar zorgen drukstijgingen van het zuidwesten uit ervoor de het front geleidelijk door subsidentie verzwakt. In het weekeinde ligt er een zwakke uitloper van een Atlantisch hoog over onze omgeving waarbij de stroming zwak westelijk is en de aangevoerde lucht van polaire oorsprong is. Het verzwakte polaire front is echter nog steeds zichtbaar en ligt NO-ZW georiënteerd net ten zuidwesten van ons land. Dit polaire front wordt later op zondag en in de nacht naar maandag boven het oosten en zuidoosten van ons land nog geactiveerd doordat een hoogtetrog via de Britse Eilanden en de Noordzee naar het noordoosten beweegt. Na het weekeinde wordt de hogedrukuitloper van het Atlantische hoog wat sterker en met een zwakke west- tot noordwestelijke stroming wordt polaire lucht aangevoerd. De eerdergenoemde frontale zone wordt dan verdreven naar Noordoost-Europa.

Vooruitzichten

Onzekere verwachting met in het westen en noordwesten waarschijnlijk vrij veel bewolking en af en toe regen. In het oosten en zuidoosten is er meer kans op zon en liggen de middagtemperaturen beduidend hoger.

Vooruitzichten lange termijn
maandag 31 augustus tot en met maandag 07 september

Vrij grote kans op een rustig en overwegend droog weertype met temperaturen rond of iets onder het langjarig gemiddelde.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn