Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Eerst plaatselijk mist, overdag perioden met zon.

13 april 2016 door Jannes Wiersema

28Vandaag en morgen bevindt ons aandachtsgebied in een gebied met weinig gradient, de aanwezige lucht is van polaire origine. Aan de zuidwestflank van een hoogtelaag voor de kust van Noord-Engelend is de stroming op hoogte is zuidwestelijk. Een hoogtetrog boven de Duitse Bocht trekt noordoostwaarts weg. Een tweede hoogtetrog beweegt in de tweede helft van de middag over het uiterste zuidoosten van ons land. Morgen wordt de stroming in de grenslaag wat duidelijker zuidwest en daardoor in zijn geheel wat vochtiger. T500hPa bedraagt vandaag ca. -28 C, morgen een graadje lager.

De actuele neerslag/buien boven de Duitse Bocht word door de modellen nu eindelijk redelijk weergegeven, al is de positie in de modellen wat te oostelijk. Harmonie en HARATU laten het duidelijkst het convectieve signaal. Het buiengebied boven Frankrijk bij de tweede hoogtetrog wordt door Harmonie en HARATU dan weer volledig gemist, Hirlam en EC laten deze buien wel zien. Overdag is er in alle modellen en zwak buiensignaal, het meest duidelijk in Harmonie, morgen is het buiensignaal in alle modellen een stuk sterker. Ander aandachtspunt zijn de mistba mistbanken, zowel actueel als de nacht naar donderdag. Actueel zien we vooral in het midden en zuiden van het land al mistbanken, iets wat alle modellen redelijk goed te pakken hebben. van mist boven de Noordzee is nog geen enkele sprake, dit leidt tot enige twijfel bij het Mist/stratus signaal dat Harmonie en in minder mate Hirlam laten zien. Desondanks moeten we er bij dit soort situatie bedacht op zijn dat dergelijke plotseling toch kunnen ontstaan. Harmonie laat een groot deel van de Noordzee vollopen, HARATU in mindere mate. Beide modellen laten het mistgebied vanavond en komende nacht uitbreiden tot over de noordelijke helft van het land.

In het midden en zuidoosten van het land komen mistbanken voor die plaatselijk verkeersbelemmerend kunnen zijn. Na het oplossen van de mistbanken halverwege de ochtend schijnt vandaag verder geregeld de zon. Er ontstaan in de loop van de dag wel stapelwolken en in de middag kan er zeer lokaal een enkele bui tot ontwikkeling komen. De middagtemperatuur loopt uiteen van een graad of 13 op de Wadden en vlak aan zee tot 17 graden in het oosten en zuidoosten van het land. De wind is zwak tot matig uit uiteenlopende richtingen, in de middag wordt de wind overal noordelijk.

Komende nacht zijn er brede opklaringen en ontstaan er mogelijk opnieuw mistbanken. Het koelt daarbij af naar een graad of 4. De wind is eerst noordelijk maar wordt in de loop van de nacht zwak en veranderlijk.

Morgen overdag is er een afwisseling van zon en stapelwolken en komen er enkele buien tot ontwikkeling met daarbij kans op onweer. In de middag wordt het in de westelijke kustprovincies droog en zonnig. De temperatuur loopt op naar 13 graden op de Wadden tot lokaal 17 graden in het zuidoosten. De wind wordt matig uit zuidwestelijke richtingen.

Een lagedrukgebied ten westen van de Golf van Biskaje blijft tot en met vrijdag min of meer op dezelfde plaats liggen. Met een zuidwestelijke stroming wordt aanvankelijk vrij zachte getransformeerd polaire lucht aangevoerd en trekken er van tijd tot tijd frontale storingen over ons gebied. In het weekeinde verplaatst het laag zich via de Noordzee richting Scandinavie. Zondag stroom er met een naar west tot noordwest draaiende wind koelere polaire lucht naar onze omgeving. Vanaf maandag ontwikkelt zich boven het noorden van de Atlantische Oceaan en de Britse Eilanden een rug/blokkade. Aan de grond komt een hogedrukgebied tot ontwikkeling met het centrum net ten westen van de Britse Eilanden met een rug richting het midden van Europa. Deze rug lijkt in ieder geval tot volgende week woensdag stand te houden.

Vooruitzichten

Wisselvallig met vooral vrijdag en in het weekeinde geregeld buien, na het weekeinde overwegend droog met af en toe zon. De middagtemperatuur ligt tot zaterdag rond normaal, vanaf zondag liggen de maxima iets beneden normaal.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 20 april tot en met woensdag 27 april

Licht wisselvallig weertype met middagtemperaturen waarschijnlijk beneden het langjarig gemiddelde.

Tot en met vrijdag relatief weinig spreiding in de oplossingen v.w.b. het algemene stromingspatroon en de temperatuur. Qua neerslag zien we wel een grote spreiding, hetgeen gezien de verschillen in de timing van de frontale systemen en het soms buiige karakter van de neerslag niet verwonderlijk is. Vooral vrijdag en zaterdag zijn natte dagen. Na het weekeinde wordt het onder invloed van de rug droger met een neerslagkans van 30-40%. In de temperatuur zien we een grote spreiding ontstaan maar daar waar de 12-UTC run van 11 april voor begin volgende week nog een behoorlijk aantal warme oplossingen liet zien laat nu een grote meerderheid koele oplossingen zien. De oplossingen met een hoog boven het zuiden van Scandinavie zijn in huidige run verdwenen. Wel zien we volgende week nog steeds vrij lage neerslagkansen onder invloed van de rug. Ook op de langere termijn houden de koele EPS-leden de overhand, de neerslagkansen ligt dan rond 50%.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn