Tuesday 23 July
Weerman Jannes Wiersema

Eerst plaatselijk mist, overdag perioden met zon.

30 augustus 2013 door Jannes Wiersema

30Het Azorenhoog heeft een uitloper tot over het noorden van Frankrijk. Deze rugas beweegt maar langzaam naar het zuiden. Op de noordflank van deze rug wordt met een meest zuidwestelijke stroming, maritiem polaire lucht aangevoerd. Een zwakke occlusie ligt boven de Noordzee en trekt, verder in betekenis afnemend, oostwaarts. Een volgende zwakke occlusie trekt in de nacht naar zaterdag over ons land. Op zaterdag heeft de hogedrukkern op de oceaan zich verplaatst naar een positie net ten zuidwesten van Ierland. De stroming draait op passage van de eerdergenoemde occlusie naar noordwest. In die noordwestelijke stroming passeert zaterdagmiddag een zwak koufront, behorend bij een IJslands lagedrukgebied.

Met uitzondering van het westen van het land komen er plaatselijk mistbanken voor. Vooral in het noorden en oosten van het land kunnen deze verkeersbelemmerend zijn. De mist zal halverwege de ochtend overal verdwenen zijn. Verder wordt het vandaag een dag waarop zon en wolkenvelden elkaar afwisselen. Het blijft op de meeste plaatsen droog en de temperatuur loopt in de middag uiteen van 20 graden langs de kust tot lokaal 24 graden in het zuidoosten van het land. De zwakke wind is zuidwestelijk en neemt in de loop van de dag toe naar matig, kracht 3 tot 4.

ZICHT:

Met uitzondering van het westen van het land komen plaatselijk mistbanken voor, vooral in het noorden en oosten van het land. Elders op veel plaatsen nevel. Vanochtend lossen mist en nevel vrij snel op en de rest van de dag zijn de zichtcondities goed. In de nacht naar zaterdag zeker in de opklaringen voor de tweede occlusie uit vorming, voor de kans op mist lijkt mij de wind net iets te sterkt, Vgeo 15-20 kn. Ook in frontale neerslag matige zichten. Overdag goede zichten, in een bui matig.

In de nacht naar zaterdag zijn er eerst brede opklaringen en kan er nevel ontstaan. In de loop van de nacht neemt de bewolking van het westen uit toe en tegen de ochtend gaat er af en toe regen vallen. De minimumtemperatuur ligt tussen de 12 graden in het oosten en 16 in het westen. De zuidwestenwind is zwak tot matig, aan zee matig tot vrij krachtig. Aan het einde van de nacht draait de wind in het westen naar een noordwestelijk richting.

Zaterdagochtend is het grotendeels bewolkt en valt er af en toe regen. Vanaf het einde van de ochtend komen er van het noordwesten uit opklaringen het land binnen. De rest van de middag is het wisselend bewolkt met vooral in het oosten en zuidoosten een enkele bui. De middagtemperatuur ligt rond 21 graden. De wind draait in de loop van de ochtend overal naar noordwest en neemt daarbij toe naar matig, aan zee en op het IJsselmeer naar vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Een blokkade ten zuidwesten van de Britse Eilanden beweegt oostwaarts, ligt woensdag boven Centraal-Europa en zakt vervolgens weg richting Zuidoost-Europa. Aan de grond zien we zondag een krachtig hogedrukgebied met het centrum boven het zuidwesten van de Britse Eilanden. De aangevoerde lucht is aanvankelijk van maritiem polaire origine. Het hoog verplaatst zich oostwaarts richting Midden-Europa waardoor de stroming vanaf woensdag zuidelijk wordt. Warme lucht boven Zuidwest-Europa kan ons land met zuidelijke stroming opnieuw bereiken. Woensdag en donderdag ontwikkelt zich net zuid van IJsland een omvangrijk lagedrukgebied welke zich richting het volgende weekeinde richting het noorden van de Britse Eilanden verplaatst. Het bijbehorende frontale systeem passeert later op vrijdag ons land, in de bovenlucht begeleid door een hoogtetrog. Vanaf het weekeinde van 7 en 8 september lijkt de westcirculatie de overhand te krijgen met een sturend hoogtelaag boven Noord-Europa of de noordelijke Noordzee en een Azorenhoog die dan vrij ver naar het zuidwesten is teruggetrokken.

Vooruitzichten

Perioden met zon en droog. De middagtemperatuur loopt geleidelijk op van 18 graden op zondag tot ruim 25 graden op donderdag.

vrijdag 06 september tot en met vrijdag 13 september

Grote kans (ca. 80%) op een overgang naar een wisselvallig weertype met temperaturen rond of iets beneden het langjarig gemiddelde.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn