Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

Eerst plaatselijk onweer.

30 augustus 2015 door Jannes Wiersema

38Een hoog boven Polen heeft een uitloper tot boven het noordelijk deel van de EHAA FIR. Deze uitloper trekt langzaam noordwaarts en is zondagavond verdwenen uit de FIR. Tegelijkertijd koerst een laag boven Spanje noordoostwaarts. Hier vooruit krijgen Frankrijk, België en Nederland te maken met een langgerekte vore. Op maandag ligt het laag boven Nederland, op weg richting Duitsland. In de vore ligt het polaire front met aan de zuidzijde zeer vochtige lucht met dauwpunten van 20+. Het polaire (grond)front lijkt in Hirlam niet noordelijker te komen dan van ZW- naar O-Nederland. Maandagmiddag beweegt het front langzaam oostwaarts als koufront. Op hoogte vindt forse WA plaats in een sterke zuidwestelijke stroming (front ligt nagenoeg evenwijdig), waardoor convectie vanaf de grond niet mogelijk zal zijn. Duidelijke hoogteforceringen zijn er verder eigenlijk niet, op convergentie, een zwak windmaximum en vooral in de nacht naar maandag outflow vanuit eerder ontstane buiencomplexen na.

Het is wisselend bewolkt en er trekken enkele onweersbuien van zuidwest naar noordoost over het land. In de loop van de ochtend wordt het droog en krijgen we perioden met zon. Met name in het noordwesten drijven ook nu en dan wolkenvelden over. De maxima lopen uiteen van 21 graden in het noorden tot lokaal 32 graden in het zuidoosten. De wind is noordoostelijk en zwak tot matig. In het zuidoosten van het land wordt de wind vanmiddag zuidelijk van richting.

NEERSLAG:

Aan de noordzijde wat regen vanuit een hoge basis, zal voor een groot deel verdampen. Eerst enkele onweersbuien. Ontstaat vanaf middelbaar niveau en daarom is effectieve schering relatief gering (20-30 kn). Dat gecombineerd met Capewaardes van rond de 1000 J/kg levert dat waarschijnlijk multicells op. Vanochtend trekken de buien weg, maar we zien in Hirlam dat ook in de middag nog neerslagsignalen gegeven worden. Vanavond en maandagnacht opnieuw kans op enkele onweersbuien. CAPE-waardes liggen dan hoger, zo rond de 2000 J/kg. Verder is er sprake van voornamelijk snelheidsschering die bovendien niet overdreven sterk is, ca 20 kn. Organisatiegraad: multicells. INDECS laat de onweerskansen gedurende de verwachtingsperiode zien tussen 50 en 80%. KOUW-kansen komende nacht 60-70%. De PW is overigens weer hoog, met veelal 40+ mm en lokaal 50+ mm. Gezien de situatie mag ook verondersteld worden dat er lokaal weer veel regen valt.

Later vanavond en vannacht trekken opnieuw enkele onweersbuien van zuidwest naar noordoost over ons land. Lokaal zijn dat stevige onweersbuien met hagel en windstoten. Buiten de buien wordt het nevelig en mogelijk lokaal mistig. De temperatuur daalt naar waardes tussen 16 graden in het noorden en 20 in het zuidoosten. De noordoostelijke wind is zwak, aan de kust matig.

Maandag is er in het westen tamelijk veel bewolking en trekken er enkele regen- en onweersbuien over. In het oosten schijnt eerst de zon en daar neemt de kans op onweer vooral in de middag en avond toe. De middagtemperatuur varieert van 19 graden op de Waddeneilanden tot 29 lokaal in het zuidoosten. De wind draait geleidelijk naar zuidwest tot west en is zwak tot matig.

Een zuidwest-noordoost georiënteerde hoogtetrog beweegt het eerste gedeelte van deze periode, langzaam over het aandachtsgebied naar het oosten. Het polaire front ligt bij aanvang net ten noorden van onze omgeving. Maandag en dinsdag beweegt het front oostwaarts over ons land. Tegen het einde van de week bouwt west van de Britse Eilanden een hoog op waardoor Nederland te maken gaat krijgen met een noordelijke stroming. Vanaf het begin van de volgende week zien we de opbouw van een hoogterug.

Vooruitzichten

Eerst warm en kans op onweer. Vanaf dinsdag koeler met temperaturen ruim onder normaal en een kleine kans op een bui.

Vooruitzichten lange termijn
zondag 06 september tot en met zondag 13 september

Grote kans (rond 80%) op voortzetting van het koelere weer met temperaturen iets onder normaal, af en toe zon en soms een bui.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn