Wednesday 22 March
Weerman Jannes Wiersema

Eerst regen, later toenemende kans op sneeuw. Zaterdag snijdend koud

16 maart 2018 door Jannes Wiersema

Vandaag is het overwegend bewolkt. Vooral in een strook van het noordwestelijk kustgebied naar Overijssel regent het. Ten zuiden ervan is het eerst overwegend droog, maar gaat er geleidelijk ook af en toe regen vallen. In de loop van de dag wordt de aangevoerde lucht steeds kouder en neemt van het noorden uit de kans op (natte) sneeuw toe. Later in de middag en vanavond trekt de neerslagzone heel langzaam zuidwaarts en dan kan er vooral in het oosten van het land regionaal een dun sneeuwdek ontstaan(nog niet zeker of dat ook gebeurd). De middagtemperatuur loopt uiteen van 3°C in het noorden tot nog 10°C in het uiterste zuid(west)en. In de loop van de avond gaat het in het noorden en midden licht vriezen en daalt de gevoelstemperatuur in het noordoosten naar ca. -10 graden. De oostelijke wind neemt toe naar matig tot vrij krachtig boven land en krachtig tot hard in de kustgebieden. In het Waddengebied zijn in de avond zware windstoten rond 80 km/uur mogelijk. In het uiterste zuiden is de wind aanvankelijk zwak en zuidelijk.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new 

Komende nacht valt er vooral in het midden en zuiden af en toe sneeuw. In het noorden is het overwegend droog met opklaringen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -2°C plaatselijk aan zee tot -5°C in het oosten. De oostelijke wind neemt boven land toe naar vrij krachtig en maakt het snijdend koud met gevoelstemperaturen die dalen naar waardes tussen -10 en -15 graden. Aan zee en op het IJsselmeer wordt de wind krachtig tot hard, in het noordelijk kustgebied stormachtig, 8 Bft. Daarbij komen er in het noordelijk kustgebied en op het IJsselmeer zware windstoten voor van 80 tot 90 km/uur.

Zaterdag overdag is het in het midden en zuiden overwegend bewolkt met af en toe lichte sneeuw. In het noorden komt de zon geregeld tevoorschijn en blijft het meest droog. Het wordt bijzonder koud voor de tijd van het jaar. De maximumtemperatuur loopt uiteen van +1°C in het noordwesten tot -2°C plaatselijk landinwaarts. Door de stevige oost- tot noordoostenwind voelt dit aan als -5 tot -10 graden. Boven land is de wind vrij krachtig, in het westen en noorden krachtig. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind krachtig tot hard, in het noordelijk kustgebied af en toe stormachtig, 8 Bft. Daarbij komen er in het noorden zware windstoten voor van 80 tot 90 km/uur.

Vooruitzichten

Zondag zeer koud voor de tijd van het jaar. Na het weekeinde langzaam oplopende temperaturen. Eerst overwegend droog, maar vanaf woensdag toenemende neerslagkansen.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 23 maart tot en met vrijdag 30 maart

Grote kans (70-80%) op een wisselvallig weertype met maximumtemperaturen onder normaal.

foto van Jannes Wiersema.

Bron: KNMI

 

 3 total views,  1 views today

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn