Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Eerst veel bewolking, nevel en mist, maar steeds meer zon

25 januari 2017 door Jannes Wiersema

Een hoog boven Duitsland bouwt verder op en verplaatst zich geleidelijk richting Polen. Als gevolg hiervan is de stroming inmiddels zuidoostelijk. Geleidelijk breidt de drogere lucht, inmiddels over oostelijk Nederland, zich verder over het land uit. Tot die tijd houden we een afnemend vochtige grenslaag met daarin slechte zicht- en wolkencondities. Vanaf vanmiddag is het gedaan met de nevel en lage bewolking.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

De dag begint op veel plaatsen met wolken, nevel en lokaal ook mist. In het oosten zijn er al brede opklaringen, die zich vandaag verder over het land uitbreiden. In het westen kan het tot in de middag duren voordat de zon ook daar goed tevoorschijn komt. Het blijft droog en de maximumtemperatuur wordt ongeveer 3°C. De wind is meest zuidoost tot oost en zwak tot matig.

Vanavond en gedurende de nacht naar donderdag blijft het meest helder. In het gehele land gaat het weer vriezen, van -2°C in het westen tot -6°C in het zuiden en oosten. De wind blijft oost tot zuidoost en wordt matig.

Donderdag overdag laat de zon zich veelvuldig zien. De middagtemperatuur ligt rond de 2°C, maar de matige oost- tot zuidoostenwind doet het een stuk frisser aanvoelen.

Vooruitzichten

Aanvankelijk geregeld zon, maar vanaf het weekeinde meer bewolking. Vanaf zondag ook wisselvalliger met nu en dan regen. Aanvankelijk is er ’s nachts nog lichte en mogelijk soms matige vorst. Vanaf het weekeinde wordt de kans op vorst erg klein en ook de maximumtemperaturen loopt op richting 8 graden.

Hoog boven centraal Europa bepaalt aanvankelijk het weer in ons gebied. Door warmte aan de oostzijde van een Atlantische hoogtetrog bouwt het hoog op 500 hPa nog verder op en trekt tegelijkertijd langzaam oostwaarts. Het hoog aan de grond trekt daardoor ook oostwaarts en komt zaterdag 28 januari boven het zuidoosten van Europa terecht. Boven ons gebied blijft de stroming derhalve aflandig uit een richting tussen zuid en zuidoost. De eerder genoemde Atlantische trog nadert het weekeinde het continent, maar vult tegelijkertijd op. In de nieuwe week zien we soms actievere randstoringen vanaf de oceaan zich uitstrekken over Biskaje om dan over west Europa en onze directe omgeving noordwaarts weg te trekken. Tegen het einde van de nieuwe week lijkt de kans op een zonale storing, met geregeld storingen, verder toe te nemen.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 01 februari tot en met woensdag 08 februari

Grote kans op een wisselvallig weertype met nu en dan regen. De kans op vorst gedurende de nacht blijft klein en de middagtemperatuur ligt hoogstwaarschijnlijk iets boven de normale waarde voor deze tijd van het jaar.

In de meeste EPS leden zien we de eerste dagen nog het scenario met de zuidelijke aanvoer en droog weer in alle leden terug. Vanaf maandag zien we in de temperatuur de onzekerheid sterk toenemen. Het zijn windrichting en snelheid en de hoeveelheid bewolking die daarbij sterk bepalend zijn voor alle onzekerheid. De kans op serieuze vorst is vanaf het weekeinde wel verdwenen en de maxima komen vanaf vrijdag overtuigend en ruim boven de normaal. Neerslagkansen zijn vanaf maandag significant met gemiddeld zo’n 40-70%. Maandag en dinsdag zou er zelfs nog een beetje sneeuw kunnen vallen op een kleine depressie (randstoring) die via Bretagne noordoostwaarts over ons land trekt. Toch is de sneeuwkans gezien de staafjesdiagrammen erg klein, ruim onder de 20% voor alle stations, ook de hoeveelheden zijn klein. In het algemeen is de tendens naar een minder geblokkeerd storingspatroon en dus meer wisselvalligheid en hogere temperaturen opgelegd.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Bron: KNMI

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn