Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Eerst warm, later enkele onweersbuien.

07 mei 2013 door Jannes Wiersema

Een hogedrukgebied boven de Baltische Staten en Rusland heeft een uitloper ten noorden van ons land boven de Noordzee. Deze rugas is in eerste instantie stationair, maar neemt vanaf dinsdagmiddag in betekenis af en beweegt noordwaarts. Boven het noorden van Frankrijk ligt een hoogtelaag, dit trekt noordwaarts en ligt woensdag 00 UTC boven het zuidoosten van het land. Aan de noordzijde van dit laag bevindt zich een gebied met PVA en warmteadvectie. Aan de grond ontwikkelt zich op dinsdag een lagedrukkern, die vanuit Duitsland naar ons land beweegt en zich op woensdag 00 UTC boven ons land ligt en vervolgens westwaarsts wegtrekt. Woensdagmiddag passeert vervolgens een eerste koufront, behorend bij een laag boven de Atlantische Oceaan. Dit wordt gevolgd door een tweede koufront in de nacht naar donderdag, waarachter zich de koudere polaire lucht bevindt.

Vandaag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden. In de middag komen er van het oosten uit enkele buien, met kans op onweer. De kans daarop is het grootst in het oosten van het land. De maximumtemperatuur ligt tussen de 20 en 23 graden. De noord- tot noordoostenwind is overwegend matig, in het noorden eerst af en toe vrij krachtig. In de avond gaat de wind uit uiteenlopende richtingen waaien.

In de nacht van dinsdag op woensdag is het wisselend bewolkt, hier en daar valt nog wat (buiige) regen. In opklaringen kan een mistbank ontstaan. De minimumtemperatuur ligt tussen de 8 graden in het westen en de 14 graden in het oosten. De wind komt uit uiteenlopende richtingen en is zwak tot matig.

Woensdag overdag zijn er eerst enkele opklaringen. In de middag trekt een gebied met enkele buien van zuidwest naar noordoost over het land. De maxima liggen rond de 20 graden. De wind is matig, aan de kust in de middag af en toe vrij krachtig uit zuid tot zuidwest. (Bron: KNMI)

De straalstroom loopt over onze omgeving en we bevinden ons aan de koude kant in de polaire lucht. Gedurende het weekend vormt zich een tweede kern in dit hoogtelaag, die boven de Noordzee komt te liggen en bij ons voor onstabiel weer zorgt. Op maandag en dinsdag komen we onder invloed van een hoogterug, waarna een volgend hoogtelaag vanaf IJsland zuidwaarts zakt en bij ons zorgt voor een zuidelijke stroming. Aan de grond ligt er aan het begin van de periode een laag boven de Britse Eilanden, wat op vrijdag richting Scandinavie trekt en opvult. Op zaterdag en zondag hebben we te maken met buien vanaf de Noordzee, veroorzaakt door het hoogtelaag. Met (noord) westelijke aanvoer is het dan koel. Op maandag en dinsdag rustiger ten gevolge van een passerende rug, waarna de wind naar zuidelijke richting draait en warmere lucht aangevoerd wordt en we enkele droge dagen krijgen

Vooruitzichten

De eerste dagen koel en wisselvallig weer, na het weekend tijdelijk droger en wat warmer.

het weer

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Bron KNMI.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn