Tuesday 21 May
Weerman Jannes Wiersema

Eerst wolkenvelden en mist, geleidelijk perioden met zon

25 april 2013 door Jannes Wiersema

Een west-oost georienteerd front sleept over het Waddengebied en verplaatst zich vanochtend als warmtefront geleidelijk oostnoordoostwaarts. Achter een frontale golf trekt uiteindelijk komende nacht een koufront langzaam in de richting van ons noordwestelijk kustgebied. Uiteindelijk trekt dit front in de loop van de vrijdagochtend en middag over ons land naar het zuidoosten weg. Achter dit koufront wordt beduidend koelere maritiem polaire lucht aangevoerd. De passage van het koufront verloopt vrijdag traag. Voor het passerende koufront uit is er een sterke indicatie op de vorming van enkele buien gedurende de nacht naar vrijdag.

Er is aanvankelijk veel bewolking, waaruit het plaatselijk een beetje regent. Lokaal komt er eerst mist voor. Vanochtend verdwijnt de aanwezige bewolking geleidelijk en vanmiddag zijn er flinke perioden met zon. Het blijft dan droog en de middagtemperatuur loopt uiteen van 15 graden op de Waddeneilanden tot 23 graden in het zuidoosten van het land. Het (noord)westelijk kustgebied blijft gevoelig voor mist van zee. De wind is meest matig, kracht 3 of 4, en waait uit het zuidwesten.

Vannacht komt er geleidelijk weer meer bewolking en neemt de kans op een bui toe. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 9 graden. De wind is zwak tot matig, rond kracht 3 en waait uit het zuidwesten, in de loop van de nacht draait de wind naar het noordwesten.

Vrijdag overdag is er veel bewolking en valt er van tijd tot tijd regen. Pas tegen de avond wordt het vanuit het noordwesten op steeds meer plaatsen droog en gaat de bewolking breken. Het is aanzienlijk kouder, de temperatuur ligt in de middag tussen 16 graden in het zuidoosten en 8 graden in het noordwesten van het land. De noordwestelijke wind is overwegend matig. (Bron: KNMI)

Aan het eind van deze week zien we dat er als gevolg van het uitzakken van kou boven de Britse Eilanden een meridionale stroming opgang komt. Omdat de as van de hoogtetrog west van ons land blijft krijgt ons land te maken met een zuidelijke hoogtestroming, terwijl er aan de grond een meer noordelijke aanvoer van veel te koude polaire lucht tot stand komt. Na het weekeinde zien we dat er in de opgaande tak van de trog een randstoring ontwikkelt die zorgt voor de aanvoer van zachtere en vochtigere lucht vanuit Zuid-Europa .

Vooruitzichten

Gedurende het weekeinde meest droog, maar vooral zaterdag wel vrij koud. Vanaf maandag wisselvalliger met op de meeste dagen regen en temperaturen richting 15 graden.

het weer

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn