Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

Eerst wolkenvelden, vanmiddag perioden met zon.

17 april 2015 door Jannes Wiersema

bewolktEen hogedrukgebied boven de Britse Eilanden bouwt geleidelijk verder op en komt met het centrum komt boven Schotland te liggen. Met een De noordoostelijke stroming wordt droge polaire lucht aangevoerd. Restanten van een oude frontale zone, die alleen nog zichtbaar zullen zijn door wolkenvelden, bewegen vanochtend en het begin van de middag over ons land zuidwaarts. Vanaf vanmiddag wordt er alleen nog maar droge polaire lucht aangevoerd, waarin we ons ook de gehele zaterdag in bevinden.

Vanochtend zijn er nog wolkenvelden, maar vanmiddag breekt op steeds meer plaatsen de zon door. Het blijft overal droog. De middagtemperaturen lopen uiteen van 9 graden op de Wadden tot lokaal 14 graden in het zuiden van het land. Er staat een matige tot vrij krachtige noordoostenwind. Bovendien is de wind behoorlijk vlagerig.

Komende nacht is het helder en droog. De minima lopen uiteen van iets boven het vriespunt in het oosten tot 6 graden op de Wadden. De noordoostelijke wind is zwak tot matig, in het Waddengebied vrij krachtig.

Morgen overdag is het zonnig en droog. De middagtemperatuur ligt tussen 10 graden op de Wadden en lokaal 15 graden in het zuiden. De noordoostenwind is matig. 

Een blokkade boven de Britse Eilanden met aan de grond het centrum van het hoog in de omgeving van Schotland blijft tot en met woensdag min of meer op zijn plaats liggen. Met een overwegend noord tot noordoostelijke stroming wordt vrij droge polaire lucht aangevoerd. Frontale systemen blijven buiten ons aandachtsgebied. In de tweede helft van volgende week verdwijnt de blokkade en beweegt het hoog aan de grond zich via onze omgeving richting Zuid-Europa. Op de Oceaan zien we een lagedrukgebied zich in de omgeving van IJsland manifesteren. Door deze ontwikkeling wordt de stroming zuidwestelijk en wordt er zachtere lucht aangevoerd. Een eerste eerste echte frontpassage lijkt pas te kunnen plaatsvinden later in het weekend van 25/26 april.

Vooruitzichten

Droog en zonnig lenteweer met temperaturen rond normaal, in het noordelijk kustgebied blijven de temperaturen achter. Later volgende week geleidelijk warmer.

Za Zo Ma Di Wo Do
Zonneschijn (%) 90 40 70 70 60 60
Neerslagkans (%) 0 10 10 10 10 10
Neerslaghoeveelheid (mm) 0 0 0 0 0 0
Minimumtemperatuur (°C) 3 2/3 3/5 2/3 2/5 2/5
Middagtemperatuur (°C) 14 11/14 14/16 15/16 11/16 13/18
Windrichting NO N NO NW N NO
Windkracht (bft) 4 3 3 3 3 2

(Bron: KNMI)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn