Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Eerst zon, geleidelijk meer wolken en later vandaag regen

25 mei 2013 door Jannes Wiersema

en lagedrukgebied boven midden Frankrijk is inmiddels sterk opgevuld en trekt verder zuidoost richting het noorden van Italiƫ. De stroming is noordwest en is polair en op nadering van een warmtefront geleidelijk minder onstabiel van opbouw. In de loop van deze middag en vanavond beweegt het warmtefront zuidwaarts over ons land onder invloed van een retrograad bewegend laag dat van Wit-Rusland naar de Oostzee trekt. Zondag ligt ons land dan achter het wf met hogere dauwpunten, 9 of 10 graden.

Het is aanvankelijk droog en de zon komt geregeld door de bewolking heen. In het zuiden van het land is er in de loop van de dag kans op een enkele bui, onweer is daarbij niet geheel uit te sluiten. Geleidelijk wordt de bewolking dikker en later in de middag gaat het van het noordoosten uit regenen. Vanavond breidt de neerslag zich verder over het land uit. De temperatuur loopt aanvankelijk op naar 11 graden op de Wadden tot 14 graden landinwaarts, maar in neerslag zakt de temperatuur later vanmiddag naar een graad of 10. De wind draait van noordelijke naar noordwestelijke richtingen en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer naar (vrij)krachtig, 5 tot 6.

NEERSLAG:

Aanvankelijk droog. De eerste neerslag waarschijnlijk vanmiddag op het ontwikkelen van de wat diepere convectie over zuidelijk Nederland. Halverwege de middag gaat het van het noordoosten uit geleidelijk regenen op de nadering van het warmtefront vanuit het noordoosten. Neerslagprogs zijn onderling consistent en te volgen.

Vannacht trekt de regen langzaam verder naar het zuidoosten. De minimumtemperatuur wordt onder het wolkendek niet veel lager dan 8 graden. Zondag overdag overheerst de bewolking en tot de middag kan er in het zuidoosten wat lichte regen vallen. In de middag kan er lokaal in het land nog een bui tot ontwikkeling komen. De temperatuur loopt op naar ongeveer 13 graden. De wind blijft noordwestelijk en is matig, 4, aan de kust en op het IJsselmeer, (vrij)krachtig, 5 tot 6 Bft. (Bron: KNMI)

Vooruitzichten

Maandag meest droog, de dagen erna opnieuw grote kans op regen en buien. Later in de week afnemende kans op neerslag. Middagtemperatuur op de meeste dagen rond 17 graden, maar op woensdag waarschijnlijk kouder.

het weer

Een hoogtelaag zondag boven Duitsland met aan de grond een lagedrukgebied boven Noord-Duitsland vult geleidelijk op en trekt richting Denemarken. Maandag passeert er een hoogterug en trekt er in de dagen erna een volgend hoogtelaag vanuit de UK richting Europees continent. Aan het einde van de verwachtingsperiode lijken we in een zadelgebied terecht te kunnen komen tussen twee hoogte lagedrukgebieden in, eentje bij Lands End en eentje boven Roemeniƫ. In het grondpatroon word er zondag met een stevige noordwestelijke stroming koele polaire lucht aangevoerd. Maandag vult het (hoogte)laag boven Denemarken verder op en profiteert ons land dus tijdelijk van genoemde rug. Dinsdag volgt er een frontaal systeem vanuit een laag bij Schotland. Ook dit laag trekt verder Europa in en zorgt de dagen erna voor veel cyclonaliteit in onze omgeving.

Samenvatting EPS-periode:

Er is een 60% kans op meest droog weer met nu en dan zon en temperaturen die geleidelijk meer op een normaal niveau voor deze tijd van het jaar kunnen uitkomen.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Bron: KNMI.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn