Monday 11 December
Weerman Jannes Wiersema

Eerst zon, geleidelijk toenemende bewolking en later wat regen.

28 juni 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

We bevinden ons in maritiem, polaire lucht. Een rug van hoge druk passeerde vannacht ons land en ligt inmiddels boven Duitsland. Een frontaal systeem, behorend bij een Atlantisch lagedrukgebied, nadert overdag vanuit het westen. Eind van de dag bereikt het front op hoogte onze omgeving. In de nacht naar maandag/maandagochtend passeert het (inactieve) grondfront. Op maandag bouwt vervolgens een hoogterug zich op ten westen van ons land. Aan de grond zien we een hoog opbouwen met het centrum boven Het Kanaal.

De dag begint zonnig maar van het westen uit neemt de bewolking geleidelijk toe. Later in de middag en vooral in de avond gaat het, met name in het midden en noorden van het land, af en toe (licht) regenen. De middagtemperaturen lopen uiteen van 18 graden in het noordelijk kustgebied tot 24 graden in het zuiden van het land. Er staat een zwakke tot matige zuidwestenwind.

In de nacht van zondag op maandag trekken er wolkenvelden over en is het droog. Bij een zwakke westelijke wind liggen de minimumtemperaturen rond de 14 graden.

Maandag overdag is er van tijd tot tijd zon en het blijft droog. De maximumtemperatuur loopt uit een van 18 graden in het noorden tot 25 in het zuidoosten. Er staat en zwakke tot matige wind die eerst westelijk is en later op de dag naar het noorden draait.

Aan het begin van de periode ligt een blokkerende, uitgestrekte hoogterug vanaf Noord-Afrika via West-Europa naar de Noorse Zee. De as hiervan ligt aanvankelijk over onze omgeving, maar in de loop van de week komt deze wat ten oosten van ons land te liggen. In de nieuwe operationele EC run neemt de invloed van de rug in het volgende weekend wat af en krijgt een trog vanuit een hoogtelaag boven de Oceaan meer invloed op onze omgeving. Daarna komen we in de operationele run nog even onder invloed van een zwakke rug, waarna een er meer zonale stroming over onze omgeving komt te liggen. In het grondpatroon zien we aan het begin van de periode een rug van hoge druk over onze omgeving liggen, waarna zich vanaf woensdag een hoog boven Scandinavië opbouwt met een rug richting Noord Duitsland. Dit zorgt bij ons voor een zuid tot zuidoostelijke stroming met aanvoer van warme lucht. Boven het Iberisch Schiereiland en Frankrijk ontstaan thermische vores, maar die lijken ons tot het volgende weekend niet te bereiken. In dat weekend neemt het hoog in betekenis af en op zaterdag lijkt een inactieve vore ons land wel te bereiken, in de nacht naar zondag gevolgd door een koufront. Daarachter komen we in een zwak westelijke stroming met minder warme lucht.

Vooruitzichten

Zonnig weer met temperaturen die oplopen naar tropische waarden. Aan het einde van de week een kleine kans op een onweersbui.

Vooruitzichten lange termijn
zondag 05 juli tot en met zondag 12 juli

Grote kans op een overgang aan het begin van de periode naar een iets minder warm weertype. Kleine kans op een (onweers)bui.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn