Monday 4 March
Weerman Jannes Wiersema

Eerst zonnig, geleidelijk wolkenvelden en vanavond in het westen regen.

15 februari 2017 door Jannes Wiersema

Aan de zuidwestflank van een hoog met de as van Noorwegen naar de Balkan voert een zuidoostelijke stroming vrij droge lucht aan. Het zwaartepunt van het hoog komt geleidelijk aan meer boven Centraal- en Zuidoost-Europa te liggen, waardoor de stroming meer zuid en in de loop van de periode zuidwestelijk wordt. Aan het eind van de middag bereikt een frontale zone het zuidwesten van ons land en trekt langzaam oostwaarts. Donderdagochtend blijft het front enigszins slepen nabij het zuidoosten van het land. Een zwak stabiel golfje die langs het frontvlak beweegt doet de activiteit dan wat opleven. Achter het front is de aangevoerde lucht vochtiger (hogere dauwpunten) met kans op mist en in het zuidoosten kans op een lichte bui. Op de Noordzee trekt donderdagmiddag en donderdagavond nog een deel van de ingedraaide occlusie net ten noorden van ons land naar het oosten.

 Kaart verwachtingen vandaag dag

Vanochtend is het vrijwel onbewolkt, maar van het zuidwesten uit trekken er wolkenvelden over. In de avond valt er in het westen af en toe lichte regen. Het wordt zacht met maxima van 8°C in het noorden tot lokaal 15°C in het zuidoosten. Er staat een zwakke tot matige zuidelijke wind.

Komende nacht wordt het bewolkt en komt er plaatselijk mist voor. Het blijft op de meeste plaatsen droog en de minimumtemperatuur ligt rond 4°C. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig, in het Waddengebied af en toe vrij krachtig.

Donderdag is het zwaar bewolkt, lokaal komt er mist voor. Vooral in het zuidoosten kan het af en toe regenen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 7°C in het noordwesten tot 12°C in het zuiden van het land. De zuidwestelijke wind is matig, in het noordelijk kustgebied af en toe vrij krachtig.

Het blokkerende hoog dat voor rustig weer en tamelijk koude nachten zorgde, verplaatst zich richting Oost-Europa waardoor zijn invloed op ons weer verdwijnt. Het hoog maakt plaats voor een hoogtelaag dat zaterdag op zijn beurt weer plaats maakt voor een nieuwe hoogterug. Deze meanderende 500 hPa-patroon (lopende Rossbygolf) verdwijnt en maakt plaats voor een licht golvende zonale weststroming aan de noordflank van het Azorenhoog. Het gevolg is dat er de eerste dagen frontale storingen overtrekken, terwijl er in het weekeinde een tijdelijk adempauze in de storingen wordt berekend. Na het weekeinde trekken opnieuw van tijd tot tijd frontale zones over ons land en soms i.c.m. randstoringen. Het gaat geregeld gepaard met een forse toename van de wind.

Vooruitzichten

In het algemeen veel bewolking en af en toe wat regen. Middagtemperaturen rond 9°C en minima ruim boven het vriespunt.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 22 februari tot en met woensdag 01 maart

Grote kans (ca. 70%) op het aanhouden van het licht wisselvallig en tamelijk zacht weertype.

Opvallend pas na het weekeinde de zonale stroming berekend wordt, terwijl dit in de vorige runs al na afbraak van het blokkerende hoog het geval was. De onzekerheid lijkt ook tijdens het weekeinde groter dan na het weekeinde. Pas aan het eind van de EPS-periode is de spreiding weer groter, waarbij grosso modo de kans op aanhoudend wisselvallig en vrij zacht weer groot blijft. Toch zien we dan dat er een paar EPS-leden naar een meer winterse oplossing gaan met een continentale aanvoer.

Bron: KNMI

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn