Thursday 30 March
Weerman Jannes Wiersema

Enkele buien.

30 maart 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een zuidwestelijke stroming voert maritiem polaire lucht aan. Een ontwikkelende trog (CAD) boven het noorden van onze FIR beweegt verder noordoostwaarts. Een daarbij ontstaan een klein lagedrukgebied net ten noorden van het Waddengebied trekt langzaam, opvullend naar Denemarken. In de middag ontwikkelt zich boven ons land een zwakke rug van hoge druk, deze rug trekt langzaam oostwaarts. Een trog in de bovenlucht ligt donderdagnacht boven de Britse Eilanden en zakt uit richting de Golf van Biskaje. Op de oostflank ervan weet met een zuidelijke stroming het golvende polaire front boven het zuiden van Europa, noordwaarts op te dringen.

Het is bewolkt en vooral in het oosten van het land valt nog hier en daar een bui. De wind is zuidwest en matig tot vrij krachtig boven land en (vrij) krachtig langs de kust.

Overdag is er af en toe zon maar in de loop van de ochtend ontstaan er weer enkele buien. De buien trekken oostwaarts weg en in de middag wordt het van het westen uit op veel plaatsen droog. De maximumtemperatuur ligt rond 11 graden. De zuidwestelijke wind is matig, in het noordelijk kustgebied eerst nog krachtig. In de avond staat er weinig wind.

In de nacht naar donderdag is het overwegend bewolkt en in het zuidoosten valt soms lichte regen. De minima lopen uiteen van 2 graden in het noordoosten tot 6 graden in het zuidoosten van het land. De wind wordt zwak tot matig en waait hoofdzakelijk uit een zuidelijke richting.

Donderdag overdag blijft het in het zuidoosten bewolkt en regent het soms. Elders laat de zon zich af en toe zien, maar kan ook een bui ontstaan. In de middag wordt het ongeveer 10 graden, maar onder de bewolking in het zuidoosten blijft de temperatuur bij een graad of 7 steken. De wind wordt noordoostelijk en is meest matig.

De aanvangsperiode wordt getypeerd door een west- tot zuidwestelijke stroming waarbij storingen ons land passeren. Tegen het einde van de week zien we de opbouw van een hoogterug met de as dichtbij onze omgeving welke zal zorgen voor stabilisatie. Na komend weekend lijkt de rug door te trekken en plaats te maken voor een hoogtetrog/-laag met de trog-as ten westen van onze omgeving. Hierdoor zal de wisselvalligheid weer toenemen en de maximumtemperaturen weer getemperd worden

Vooruitzichten

Vrijdag nog wisselvallig en koel. In het weekend afnemende neerslagkansen en stijgende temperaturen.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 06 april tot en met woensdag 13 april

Grote kans (ca. 90%) op terugkeer naar het wat koele en wisselvallige weertype. Kleine kans (ca. 10%) op aanhouden van het overwegend droge weertype met temperaturen boven normaal.

Het Ensemble begint met een vrij koel en wisselvallig weertype, maar al snel zien we een overgang naar een droge periode met hogere temperaturen. Dit scenario wordt door vrijwel alle leden ondersteund. Dit is ook goed te zien in de puntuitvoer: we zien hier grote kansen op temperaturen ruim boven normaal. Dit lijkt echter van tijdelijke aard want vanaf donderdag zien we snel weer een afglijding van de temperatuur en toename van de neerslagkansen, dit is een logische ontwikkeling gezien het feit dat veel leden het inkomende hoogtelaag/-trog ondersteunen.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

 4 total views,  1 views today

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn