Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Enkele buien.

12 juli 2016 door Jannes Wiersema

37Ons land bevindt zich aan de oostflank van een hoogtetrog boven de Britse Eilanden. De as van deze hoogtetrog bereikt woensdagochtend het westen en verlaat woensdagavond het oosten. Aan de grond passeren enkele kortgolvige troggen. De eerste passeert op dit moment van west naar oost over de noordelijke helft van het land. De tweede trekt vanochtend over NAF-gebieden 1 t/m 4. Een derde NO-ZW georiƫnteerde trog passeert vanmiddag van west naar oost over het land. De vierde trog hangt samen met de eerder genoemde hoogtetrog. Een vijfde trog bereikt aan het einde van woensdagavond het noorden van NAF-gebieden 1 en 2.

Alhoewel de buien bij de eerste trog door Harmonie (alle varianten) gemist worden, zien we tot het doorzwaaien van de hoogtetrog kleine maar gebruikelijke verschillen tussen de modellen. Woensdag worden de verschillen groter, met name tussen Harmonie enerzijds en EC/Hirlam anderzijds. Zowel qua timing als qua neerslag.

Vanochtend is het vrijwel overal droog en wisselen zon en wolkenvelden elkaar af. Een buienlijn van het noordoosten naar het zuidwesten trekt oostwaarts. Vanmiddag komen er in de zuidoostelijke helft regen- en onweersbuien tot ontwikkeling. In de avond trekken de buien weg naar Duitsland en klaart het wat op. Bij een zwakke tot matige westelijke wind lopen de middagtemperaturen uiteen van 17 graden in het noordwesten tot 22 graden in het zuidoosten.

Neerslag:

Bij alle troggen buien, maar bij de trog die momenteel over het noorden van de FIR trekt (buiige) regen. Schering bij de trog van vanmiddag ligt rond 30 knopen, maar bij de hoogtetrog is door veel minder gradient de schering afgenomen naar 15 knopen. De maximale CAPE-waardes worden m.b.v. instraling bereikt in het oosten en zuidoosten. Bij de trog van vanmiddag 1000-1500 J/kg, bij de hoogtetrog een klasse minder. De pseudo Craven Index komt dan ook niet hoger dan 40 vanmiddag. Woensdag is dit uiteraard nog minder. Er is bij deze troggen dus sprake van hoogstens wat samenklontering van buien, zonder hevige randverschijnselen. Worstcasemodel Harmonie36 komt evenwel met meer dan 40 mm neerslag in 24 uur in het noordoosten. De overige troggen zijn minder actief. Onweerskansen voor vanmiddag in Indecs hoog, met name in het zuidoosten en oosten. Zien we in mindere mate ook terug in Harmonie.

In de nacht van dinsdag op woensdag trekken wolkenvelden over en blijft het overwegend droog. In het noordoosten en oosten is er kans op mistbanken. De minimumtemperaturen liggen rond 12 graden. Er staat een zwakke, meest westelijke wind. Aan de zuidwestkust staat een matige zuidwestenwind.

Woensdag overdag is er vrij veel bewolking en ontstaan er in het binnenland opnieuw enkele buien. Er is een kleine kans op onweer. De middagtemperaturen lopen uiteen van 17 graden op de Wadden tot 21 graden in het zuidoosten. De wind draait van het westen uit naar het noordwesten en neemt toe naar matig.

Het aandachtsgebied bevindt zich onder een meanderende straalstroom. Een hoogtetrog trekt weg naar Oost-Europa, terwijl vrijdag de as van een hoogterug passeert. Hierna wordt de amplitude van de Rossbygolf een stuk kleiner en krijgen we te maken met een zonale bovenstroming. Hierin trekken van tijd tot tijd storingen over ons land.

Vooruitzichten

Wisselvallig en middagtemperaturen die aanvankelijk net onder de 20 graden liggen, maar later hier enkele graden bovenuit komen.

De spreiding in het temperatuurensemble wordt vanaf komend weekeinde groot. Hierbij zit de operationele run vrijwel onderin. Deze onduidelijkheid zien we wel vaker bij een overgang naar een stromingsregime met een persistente hoogterug of een blokkade. Kijkende naar de EC-clusterscenario’s zitten deze twee opties er voortdurend in. Daarbij is het steeds de vraag hoe een uitloper van het Azorenhoog in onze omgeving komt te liggen. Een relatief kleine verschuiving maakt dan het verschil tussen een koude en een warme oplossing. Standvastig warm zomerweer zit nauwelijks in het ensemble

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 19 juli tot en met dinsdag 26 juli

Geen verandering. Kans op zomerweer 20%.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn