Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

Enkele buien, maar ook opklaringen.

04 september 2016 door Jannes Wiersema

37Een laag trekt gedurende de periode van Schotland over het noorden van de FIR naar Denemarken. Het warmtefront van bijbehorend gecompliceerd frontaal systeem ligt inmiddels ten oosten van ons land. Achter dat warmtefront bevinden we ons in warme, vochtige lucht (ThetaW ~16 C) en wordt de opbouw potentieel onstabiel. Een hoogtekoufront trekt tussen 03 en 06 UTC van west naar oost over het land, gevolgd door het grondfront dat rond 08 UTC in het westen bereikt, in combinatie met een vrij scherpe hoogtetrog op 500 hPa. Dit grondfront verlaat tussen 09 en 12 UTC het oosten van het land. Daarachter volgen nog occlusie(restanten), waarvan zondagavond de ingedraaide occlusie bij het laag boven de noordelijke helft het meest actief is. Zondagmiddag trekt een W-O georienteerde jet van zuidwest naar noordoost over het land. Dit zorgt ervoor dat met name het noorden van het land onder de linkeruitgang ligt in de middag. In de avond en nacht naar maandag trekt een ingedraaide occlusie over het land. Daarachter bouwt zich een rug op, die maandagavond met de as boven ons land ligt.

De beschreven structuren zijn in alle modellen redelijk goed terug te vinden. Er zitten wat kleine timingsverschillen in de doorkomst van het grondkoufront, Harmonie36 is een uurtje trager dan Hirlam/EC. De berekening van de positie en vorm van de vore bij het laag lopen vanavond wel wat uiteen. Dit zien we al een aantal runs achter elkaar en dit heeft consequenties voor het windveld. We gaan vooralsnog uit van een algemeen beeld met kansen op 7 Bft langs de hele kust. Verdere aandachtspunten zijn de ST voor het grondkoufront uit en mogelijk onweer.

Waarschuwing land 0 new Kaart verwachtingen vandaag dag

Vanochtend is het bewolkt en komen er buien voor, waarbij er lokaal een kans is op onweer. In de loop van de dag nemen van het westen de buien in aantal en activiteit af en klaart het af en toe op. Later vanmiddag en vanavond neemt de buiigheid vanuit het noordwesten weer toe, met daarbij vooral in het noorden een kans op onweer. De middagtemperatuur ligt rond 19 graden. De vlagerige wind draait in de ochtend van zuidwest naar west en is boven land matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. Aan de westkust is de wind vanochtend af en toe hard, 7 Bft. Vanavond kan dat opnieuw het geval zijn.

Komende nacht is het zwaar bewolkt en komen er nog enkele buien voor. De minimumtemperatuur komt uit rond 15 graden. De wind draait naar het noordwesten en neemt in de loop van de nacht af naar zwak tot matig boven land en vrij krachtig langs de kust en boven het IJsselmeer.

Maandagochtend begint met bewolking en nog een enkele bui in het oosten van het land, in de middag wordt het zo goed als droog en breekt de zon steeds vaker door. De middagtemperatuur bedraagt circa 21 graden. De noordwestenwind neemt in de loop van de dag verder af en wordt overal zwak tot matig.

Een hoogterug ligt aan het begin van de periode vanaf het Iberisch Schiereiland over de Noordzee. Deze kantelt in de eerste dagen iets en komt dan als afgesnoerde hoogterug net ten oosten van ons land te liggen. Deze blokkerende rug zorgt er voor dat de straalstroom ten noorden van ons land loopt. Tijdens het weekeinde verplaatst de rug zich wat naar het oosten, waardoor storingen vanaf zondag (11 september) ons land kunnen gaan bereiken. In het grondpatroon zien we een hogedrukgebied boven onze omgeving liggen, waarvan het centrum zich geleidelijk naar de Baltische Staten verplaatst. In het weekeinde passeert een vore van lage druk ons land, waarna we op maandag (12 september) kortstondig profiteren van een nieuwe rug. Daarna komt ons land in operationele run onder invloed van een laag noordwest van Schotland.

Vooruitzichten

Droog, zonnige perioden en vrij warm.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 11 september tot en met zondag 18 september

Aanvankelijk een grote kans (80%) op een droog (60-70%) op een droog weertype met temperaturen rond of boven het langjarig gemiddelde. In de loop van de periode neemt de kans op wisselvallig weer toe (tot ongeveer 50%).

De EPS-leden laten tot in het weekeinde een zeer eenduidig beeld zien, met de hoogterug die zijn invloed op ons weer heeft. Na het weekeinde neemt het aantal leden met onstabiel weertype met een zonale stroming over onze omgeving toe. Tot en met donderdag zien loopt de temperatuur steeds een stapje op, vanaf vrijdag neemt de spreiding toe.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn