Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Enkele buien, met kans op onweer en hagel.

19 mei 2015 door Jannes Wiersema

37Een lagedrukgebied boven de noordelijke Noordzee blijft daar de komende periode rondtollen en vult daarbij langzaam op. Het bijbehorende koufront heeft inmiddels het land verlaten. Achter dit koufront bevinden we ons in een zuidwestelijke stroming met de aanvoer de polaire lucht. Een hoogtelaag boven de noordelijke Noordzee en Schotland blijft ook daar de komende periode rondtollen. Actueel ligt een trog over het noordoosten van het land. Een volgende kortgolvige trog trekt overdag over het noorden boven land lijkt beperkt. Op woensdag passeert dan een brede hoogtetrog ons land, waarna woensdagavond vanuit het westen een hoogterug nadert. Hiervoor uit kunnen wat kortgolvige trogjes in de bovenlucht voor extra buiigheid zorgen, maar de meeste buien lijkt toch van dagelijkse gang of (kust)convergentie te komen.

Vandaag is het wisselend bewolkt en komen er buien voor. De buien komen in het begin van de ochtend vooral in de kustprovincies voor, maar in de loop van de ochtend en middag leeft ook elders de buiigheid op. Bij deze buien is er kans op onweer, maar ook hagel en windstoten. De middagtemperatuur ligt rond 13 graden. Er staat een matige tot vrij krachtige, langs de kust en boven het IJsselmeer enige tijd krachtige, zuidwestenwind.

In de nacht naar woensdag zijn er wolkenvelden en komen er vooral in de kustprovincies enkele buien voor. De minima liggen rond 6 graden. De zuidwestenwind is matig.

Woensdagochtend en -middag ontwikkelen zich landinwaarts enkele buien, waarbij er lokaal onweer voorkomt. In de avond wordt het droog. De maxima komen uit rond 13 graden. De zuidwestenwind is matig en draait in de middag eerst naar west, in de avond naar noordwest.

Aan het begin van de periode ligt een hoogterug boven de Britse Eilanden en deze blijft daar liggen, terwijl een hoogtelaag boven het Middellandse Zeegebied rondtolt. Op zaterdag en ook op maandag trekken uitgezakte hoogtetroggen ten noorden van ons langs; we blijven in de operationele run toch aan de flanken van de hoogterug. In het grondpatroon zien we aan het begin van de periode een hoog boven de Atlantische Oceaan met een uitloper over onze omgeving. Dit blijft tot en met volgende week het geval, hoewel af en toe storingen ten noorden van ons langs lopen, maar ons land niet lijken te bereiken

Vooruitzichten
Af en toe zon en slechts een kleine kans op een bui. De temperatuur ligt rond de 16 graden.

Vooruitzichten lange termijn
dinsdag 26 mei tot en met dinsdag 02 juni
De kans op een droog weertype is iets groter (60%) dan op een weertype met af en toe neerslag (40%), maar in beide gevallen met temperaturen onder de normale waarden voor tijd van het jaar.

PLUIM_06260_NWT di 19 mei

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn