Thursday 18 April
Weerman Jannes Wiersema

Enkele buien, soms met onweer.

04 oktober 2013 door Jannes Wiersema

37Een hogedrukgebied met zwaartepunt boven Polen beweegt langzaam zuidwaarts en wordt zaterdagavond boven Zuidoost-Europa (Bulgarije) verwacht. Een lagedrukgebied boven de Ierse Zee, trekt opvullend NO-waarts richting Noorwegen. Het bijbehorende koufront trekt de komende uren van zuidwest naar noordoost over ons land. Na koufrontpassage blijft de aangevoerde lucht in eerste instantie nog vochtig en zacht (valse warme sector). Pas zaterdag, wanneer restanten van een BB-occlusie passeren en de stroming noordwestelijk wordt, wordt de aangevoerde lucht minder zacht en minder vochtig. In het koufront ontstaat overigens nog een golf boven Frankrijk die de komende nacht over de Ardennen verder Duitsland in trekt.

Het is bewolkt en er trekken enkele buien over ons land. Plaatselijk komt daarbij onweer voor. In de middag blijft het op de meeste plaatsen droog en dan kan het hier en daar wat opklaren. De middagtemperatuur loopt uiteen van 18 graden in het noordoosten van het land tot zo’n 23 graden in het zuiden. De wind waait uit een zuid- tot zuidoostelijke richting en is matig boven land en eerst nog vrij krachtig aan de kust en op het IJsselmeer.

In de nacht van vrijdag op zaterdag valt met name in het zuidoosten en oosten af en toe regen. Elders breekt de bewolking en kan er mist ontstaan. De temperatuur daalt naar een graad of 12 bij een zwakke tot matige zuidelijke wind.

Zaterdag overdag is er vrij veel bewolking. In de ochtend is het bovendien nog nevelig of mistig met in het oosten plaatselijk nog regen. In de middag blijft het op de meeste plaatsen droog. De maximumtemperatuur ligt rond de 18 graden. De wind draait naar noordwestelijke richtingen en is overwegend matig. (Bron: KNMI)

Een koufront passeert deze ochtend ons land. Boven Frankrijk ontstaat in dit front vanmiddag een golf die zaterdagnacht en -ochtend over de Ardennen noordoostwaarts trekt. In de loop van het weekeinde trekt een hogedrukgebied van de Golf van Biskaje naar onze omgeving. Halverwege de nieuwe week verplaatst de kern van het hoog zich meer naar de Noordzee waar het dan tot en met het volgende weekeinde min of meer blijft liggen. In de bovenlucht heeft zich dan een omega-blokkade gevormd.

Vooruitzichten

Rustig en droog weer met in de nachten en ochtenden kans op mist. Middagtemperaturen rond 17 graden.

Vooruitzichten lange termijn
vrijdag 11 oktober tot en met vrijdag 18 oktober

Grote kans op aanhouden van het droge en rustige weertype met temperaturen veelal iets boven normaal.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn